onsdag 11 mars 2009

Zimbabwe

Läste idag återigen om hur "bilolyckan" som drabbade oppositionsledaren Tsvangirai bortförklaras av regimen som en olycka. Den som har lite historiskt minne kanske kommer ihåg Moskva under Stalin då en rad personer som var för kända utomlands eller för förankrade i den lokala makteliten omkom i bilolyckor då Stalin inte vågade riskera rättegångar eller annan uppmärksamhet i samband med deras dödsfall. Det i ett land som i princip saknade privatbilism. Zimbabwe har förvisso privatbilism och usla vägar men likheten är slående.

När vi ändå är inne på likheterna med Stalin så kan nog Stalins hantering av kulakerna på 30-talet och Mugabes hantering av de vita farmarna ha vissa likheter då båda processerna har fått liknande resultat med hungersnöd och folkfördrivning. Mugabes uppgörelse med Nkomo under 80-talet och det folkmord på matabeler som följde har sina likheter med Stalins uppgörelse med Trotskij och de folkmord på ett stort antal minoriteter över hela Sovjetunionen. Mugabe hade till skillnad från Stalin bara matabeler och vita att förfölja då de andra minoriteterna är för små för att utgöra ett hot.

Att jämföra olika ledare i olika länder och tidsepoker är vanskligt men konsekvenserna av deras hänsynslösa maktutövning är lika. Båda gjorde och gör allt för att behålla den makt de har byggt upp och skyr inga medel för stärka sin ställning hur mycket det än förstör landet de är satta att styra. Till Stalins fördel skall det säga att han åtminstone industrialiserade och morderniserade Sovjetunionen vilket gjorde att han segrade i kampen mot Hitler. Det kan knappast sägas om Mugabe då han har avindustrialiserat Zimbabwe och gått tillbaka till det gamla stamtänkandet och han använder sig av krigsveteranledaren Hitler att förfölja sin landsbyggdsbefolkning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar