fredag 13 mars 2009

Putin och Berija

Den alltmer skrämmande utvecklingen i Ryssland mot diktatur och gammalsovjetisk maktpolitik gentemot omvärlden är mycket farlig. Putin och FSB:s makt över Ryssland har hitintills baserat sig på ett tyst stöd från finanseliten och ett högt oljepris som kunnat köpa lojalitet från befolkningen samt bekostat militärapparaten. Oljeprisraset det senaste året och den alltmer galopperande finanskrisen har dragit bort inkomsterna till den ryska staten och för oligarkerna vilket gör att Putin inte längre kan använda pengar för att köpa sig lojalitet. Det gör att då återstår endast hård reppression för att upprätthålla regimens auktoritet i Ryssland.

FSB under Putin idag är mer allsmäktiga än NKVD under Berija hade på 30-talet. Skillnaden är att Berija styrdes av Stalin som hade armén och kommunistpartiet som motvikt för att låta Berija bli för mäktig. Medvedev och armén idag är inte den här motvikten mot Putin idag utan Putin kontrollerar enväldigt alla organ i samhället till och med presidentposten.

Det som kan bli Putins fall till slut är att när ekonomin krackelerar och det finns en massa sysslolösa Tjetjenienveteraner på gatorna kan Ryssland hamna i samma läge som Sovjet i slutet på 80-talet med en ekonomi i fritt fall och med en massa sysslolösa krigsveteraner från kriget i Afghanistan på gatorna och vi ser hur det gick.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar