tisdag 17 mars 2009

Irländsk kulturimperialism

Det finns många sätt att erövra världen genom krig pengar eller religion. Irländarna har valt ett mer ovanligt men för den delen lika effektivt om inte effektivare än de andra sätten. De skapar sitt världsherravälde med hjälp av pubar. Ingenstans där jag har varit har det inte funnits minst en irländsk pub. Från Baku via Skopje till Dublin finns de och serverar Guinness och Kilkenny till törstiga strupar. Den stora irländska världskonspirationen var det någon som kallade det (efter ett antal öl på en irländsk pub).
Globaliseringen har medfört att det mesta ser likadant ut i de flesta storstäder världen över. Samma affärer som säljer samma prylar hamburgerkedjan som finns överallt osv. Det har gjort resande tråkigare och förutsägbarare. Då man vill resa för att få nya intryck. Det enda som upplevs som positivt med den här likriktningen är just de irländska pubarna som trots samma grundkoncept faktiskt inte ser exakt likadana ut överallt utan varje pub är unik i sig själv vilket är en del i framgångsreceptet. De smälter in i den lokala miljön och för öldrickande med till länder som traditionellt inte dricker öl. Det mest fascinerande tycker jag att i stort sett alla dessa pubar drivs av irländare och har irländsk personal i stor utsträckning en å annan britt finns också.
Vad beror detta på? En anledning är den enorma irländska diasporan som utvandrat från Irland sedan slutet på 1800-talet främst till England USA Canada Australien Nya Zeeland osv. Utvandringen har fortsatt i omgångar ända fram till nu och nu bor nästan nio av tio irländare utanför Irland. De som är kvar på Irland har i stor utsträckning under längre eller kortare perioder arbetat utomlands. Det gör att Irländare finns nästan överallt även om de kanske inte är födda eller uppvuxna just på Irland.
Det finns andra områden där den irländska kulturimperialismen också har haft stora framgångar. Det gäller främst musikindustrin med en rad kända artister som U2 Jim Morrison som frontfigurer men även litteraturen är välkänd med författare som Swift och Joyce. Filmindustrin är betydande med.
Slutligen kan det sägas att idag firas den irländska nationaldagen st Patricks day världen över med grön öl och folkmusik i världens alla länder. Den här formen av kulturimperialism upplever jag som mycket positiv och trevlig. Hellre publiv och grön öl än skräpkultur. Fira på idag det skall jag göra.
SLÁINTE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar