torsdag 12 mars 2009

Dagens debatt om Israel och Palestina

Lyssnar på den ständiga debatten om Israel och Palestina i Sverige som visades på TV nyss. Vilka är antisemiter osv. Jag tar ingen speciell ställning i själva konflikten i sak men självklart är jag för en fredlig lösning. Men jag är så trött på vår interna svenska debatt som ständigt stödjer palestinierna som oskyldiga offer för den Israeliska övermakten. Folk här skulle nog ta och fundera på det gamla talesättet "att det är inte den enes fel när två träter".

Om man som svensk ifrågasätter någondera sidan är man antingen rasist eller nazist särskilt om det är palestinierna som ifrågasätts. Jag ser på demonstrationerna som var nu under Gazakriget och de som var 2006 under Hizbollahkriget när alla som inte höll med den Palestinsk-arabiska sidans åsikt att de har rätt att beskjuta Israel urskillningslöst med raketer utan att Israel skall få slå tillbaka som rasister som inte "fattade någonting". De väldigt få demonstrationer som var till stöd för Israel krossades av arabisk ungdom i samarbete med en hel del obskyra grupper både på vänster- och högerkanten. Inte ens de värsta högerextremisternas demonstrationer 30 november har dragit på sig sådana motattacker. Den totala bristen på respekt för vår demonstrationsfrihet och vår demokrati i dessa sammanhang tycker jag är skrämmande. Vi förväntas i Sverige att acceptera att den ena palestinsk-arabiska sidan skall ha rätt att förvägra den andra judisk-israeliska sidan och dess rätt att framföra sin sak i en öppen debatt med bla demonstrationer medans vi förutsättningslöst förväntas acceptera den palestinsk-arabiska synen på konflikten.

Vårt demokratiska system i det här landet bygger på en fri och öppen debatt där alla sidor får komma till tals och respekteras för sina ståndpunkter även om man inte håller med om dem. Det är det som är grunden för ett civiliserat samhälle. De som inte respekterar detta och inte kan hålla sig till dessa grundläggande spelregler här utan vill använda våld kan åka ner till mellanöstern och göra upp konflikten på plats och ställe och inte här.

För att någon inte skall missuppfatta det här inlägget så handlar det om debatten i Sverige och inte om själva konflikten.

1 kommentar: