lördag 28 mars 2009

Inför datafrihet i EKMR

Läser och förfasas gång på gång om de förslag som kommer från EU och från våra egna politiker som utökar övervakningen och begränsar friheten på Internet Det är FRA Ipred och allt vad de heter. Det verkar inte finnas någon hejd på vad klåfingriga politiker och en för rik medielobby vill reglera och begränsa.
En hel del av dessa skylls på nationell säkerhet (FRA) och för att skydda Upphovsrätten (IPRED) och en del för att stoppa pedofiler. Det är verkligen som att jaga mygg med kärnvapen. Att massavlyssna all datatrafik för att stoppa terrorister känns som att det faller på sin egen orimlighet. Det handlar om miljarder mail och sms per dag. (Jag väntar fortfarande på mailet om vilka sökord jag alltid skall ha med för att fastna i nätet.)
När det gäller Ipred har tekniken redan sprungit ifrån skiv och filmindustrin genom att det legala streamandet tagit över filnedladdning. Jag har svårt att tycka synd om en industri som har lurat oss vanliga konsumenter på så ohyggligt mycket pengar genom åren för att de inte hänger med i utvecklingen som kapar deras mellanled. Det farliga med IPRED att privata bolag får tillåtelse att utföra polisarbete vilket i alla andra sammanhang bekämpas.Tex ett vaktbolag har inte rätt att arrestera och åtala folk utan endast rätt att gripa dem.
Att lägga på nätoperatörerna plikten att hindra folk att komma in på barnporrsajter låter hedervärt men det är inte en operatörs uppgift att övervaka folks nättrafik. Vad är nästa steg? Att de blockerar konkurrenternas sidor eller nekar folk tillgång till politisk information inför nästa val?
Alla dessa problem går att lösa utan att begränsa den personliga internetfriheten. FRA lyssnar redan idag på mängder av trafik utan att det anses stötande och är de efter terrorister är nog ordinärt polisiärt arbete bättre än massavlyssning. IPRED har redan löst sig med streamandet och om skiv och filmbolagen verkligen vill kan de skapa legala nedladningssajter för folk som vill göra rätt för sig men de har de inte velat göra av nån anledning. Pedofiler och annan brottslighet bekämpas med ordinära polismetoder. Polisen har rätt idag att avlyssna tele och internettrafik efter en domstols godkännande det borde räcka annars är problemet snarare hos polisen än hos nätoperatören.
För att komma tillrätta med de här problemen med klåfingriga politiker som vill begränsa vår frihet på Internet anser jag att friheten borde införas i Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna (EKMR). Redan idag finns där ett skydd för posthemligheten och skydd mot obefogad telefonavlyssning i art. 8 I vår egen grundlag finns det också ett skydd för detta som redan vore tillämpligt i RegeringsFormen 2:1 samt i Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen.
Jag hoppas Europadomstolen (inte att förväxla med EG-domstolen) får tillfälle att pröva de här sakerna inom en snar framtid föratt fastslå var gränsen går. Jag hoppas också att våra domstolar och politiker kan respektera vår egen grundlag på området men det är väl att hoppas på för mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar