söndag 22 mars 2009

Sydafrika

Sydafrika är ett typexempel på en republik som har ursuperats till en diktatur. Landet har nu efter kinesiska påtryckningar stoppad Dalai Lama från att delta i en konferens i samband med fotbollsVM nästa år. Sydafrika har gått ifrån apartheidsystem till en kort period av demokrati till en auktoritär enpartistat på bara 15 år. När apartheid föll 1994 och ersattes med ANC-styre skedde det stora samhällsomvälvningar. Kriminaliteten exploderade till oanade nivåer. Sydafrika har fler våldtäkter per capita än något annat land. Mordfrekvensen är den högsta i världen för ett icke-krigförande land. Den är nästan i nivå med Darfur nu eller Rwandas 1994 eller Liberias under Taylors styre och i de fallen klassades det som folkmord. ANC har även låtit korruptionen inom landet explodera vilket skadar samhällsutvecklingen och ekonomin något enormt. ANC har även i FN:s säkerhetsråd gång på gång backat Kina Burma Sudan Zimbabwe osv. alla brutala diktaturer men gamla vänner till ANC ledningen.
Det mest allvarliga är att ANC-ledningens oförmåga med att hantera problemen i landet. Det mest famösa är Mbekis påstående att aids botas med morötter och rödbetor. Sydafrika har ännu inte gått lika långt som Zimbabwe i formandet av en enpartistat och i fördrivandet av vita från landsbyggden men det känns bara som en tidfråga innan den nya ANC ledaren spelar ut det kortet. DEn nya ANC ledaren Jacob Zuma är ett kapitel för sig. Åtalad för korruption och våldtäkt men frikänd i en korrumperad domstol försöker han komma åt presidentposten. Hans bästa uttalande är att "det räcker med att ducha efter man har haft sex med en aidssjuk kvinna så klarar man sig". Han var då ordförande i det nationella aidsrådet. Jag trodde att striderna och sprickan inom ANC skulle leda till en reell partisplittring som kanske skulle leda till en ökad demokratisering i landet men de flesta verkar tycka att ANC:s maktmonopol är viktigare än att verka för en ökad demokratisering. Problemet i dagsläget är att de andra partierna som finns är det Zulu-nationalistiska Inkhatapartiet och det gamla makthavarna i det vita Nationalistpartiet. Risken är att om ANC spricker är att det spricker enligt etniska linjer och då har varje rasgrupp och varje svart stam ett eget parti som slåss om makten och det brukar aldrig bli bra. Till Sydafrikas fördel talar dock att landet har trots alla problem en fungerande ekonomi än så länge och en fungerande infrastruktur. Landet har trots rasmotsättningar etniska spänningar inga separatistiska tendenser. Ingen grupp är tillräckligt stark för att kunna dominera ensamma längre utan koalitationer måste byggas. Det som måste tas itu med är de strävanden Det bästa vore om ANC monterades ner och delades i olika partier som kämpar om makten i fria val som en äkta demokrati för det sista landet behöver är en korrumperad våldtäktsman som ledare vilket det blir om Zuma blir utsedd till president.
Jag brukar aldrig tycka att man skall blanda ihop politik och idrott men om Zuma blir president borde FIFA överväga att flytta mästerskapen till en demokratisk stat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar