måndag 6 juli 2009

Uighurer krossas av kineser

De fruktansvärda händelser som utspelar sig i Sinkiangs huvudstad Ürümqi där ca 160 människor skjutits till döds hittills av kinesisk polis ger ett starkt eko av tidigare händelser i Kina och med vilken brutalitet den kommunistiska regimen har hanterat alla problem. Det är bara några månader sedan liknande händelser utspelades i Tibets huvudstad Lhasa och i år är det 20 år sedan samma sak hände på den himmelska fridens torg i Peking.

Den kinesiska ledningen betraktar alla uigurer som är motståndare till regimen som terrorrister som en del av Al-Qaida. Uigurerna som är ett turkisktalande muslimskt folk betraktas med stor misstänksamhet från kinesisk sida. Sinkiang som har stora naturtillgångar med bl.a. olja gas och olika strategiska mineraler samt dess strategiska läge som transitland från Centralasien och vidare till Europa gör att området är mycket viktigt för Kina. Kina har fört en hårdför kinesiseringspolitik i området och idag utgör Hankineser befolkningsmajoriteten i det officiellt Uiguriska Sinkiang.

Det finns många separatister hos Uigurerna som vill bryta loss Sinkiang från Kina och skapa ett självständigt Öst-Turkestan. Men de flesta vill bara få de rättigheter som de officiellt redan har med att tala sitt eget språk och utöva sin egen kultur och få demokrati som resten av världen gärna vill att de skall ha.

USA och EU har agerat väldigt svagt gentemot den kinesiska regimen för de kränkningar mot mänskliga rättigheter som förekommer över hela Kina och särskilt hårt i minoritetsområdena Sinkiang och Tibet. Tibet har åtminstone Dalai Lama som talesman Uigurerna har ingen. Den demokratiska världen har återigen sålt ut principerna för billiga DVD-spelare och låter regimen i Peking härja på som den vill. Det är kanske något för det svenska EU-ordförandeskapet att ta tag i!






http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5474773.ab
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3166695.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/140-doda-i-kinesiskt-uppror-1.905710

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar