tisdag 7 juli 2009

Inför alkoholfrihet i Sverige

Nu när Sverige är EU-ordförande och allt borde det vara dags att ge svenskarna den frihet som finns i resten av Europa när det gäller alkohol. Att motivera systembolag och andra begränsningar som infördes för ca 90-100 år sedan som en reaktion på hur det såg ut då är inte relevant idag. På den tiden såg det ut här som det gör i Ryssland idag men vi har ju utvecklats sedan dess. Jag kan faktiskt inte förstå varför vi som dricker måttligt skall behöva avstå från vår frihet att dricka bara för att vissa har problem med det.

Den spritkultur som finns här uppe i norr med ett hårt helgsupande på sprit har de senaste decennierna blandats ut med mer kontinentalt öl och vindrickande fördelat på alla veckans dagar. Den svenska spritmoralen har trots allt varit att man skall supa skallen av sig på helgerna men i veckorna skall man inte röra alkohol. Veckodrickandet finns främst i storstäder men där är å andra sidan spritsupandet mindre.

Jag föreslår en mer pragmatisk approach till alkoholen. Det viktigaste är att alla inte skall vara nykterister utan att förmås dricka på ett vettigt och civiliserat sätt. Sänk skatten på öl och vin så folk väljer dessa istället för sprit. Sänk skatterna för utskänkning så folk sitter på krogen och dricker under kontrollerade former istället för hemma. Släpp öl och vin försäljningen till vanliga ica och konsum butiker men behåll spriten hos licensierade spritbutiker. Dessa åtgärder borde styra om drickandet från sprit till öl och vin istället. Införselkvoterna är inget problem om skatterna sänks här så prisskillnaden inte blir så stor gentemot andra länder i EU. Det enda som händer med större prisskillnader och mindre kvoter är att pengarna skattefritt hamnar hos olika smugglarmaffior istället för hos svenska handlare och krogar.

Några andra åtgärder för att skydda ungdomar och andra är ett reklamförbud för alkohol liknande det som finns för tobak. Ökad alkoholupplysning i skolan och en mer riktad vårdinsats mot alkoholister borde också minska problemen. Det genom att avdramatisera förhållandet till alkohol.

I slutändan vi kanske kan sluta och bete oss som packade neanderthalare på helgerna och bli vanliga civiliserade människor här uppe i norr som tar en öl eller en drink lite då och då.
SKÅL!

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3171987.svd#articlecomments
http://www.dn.se/nyheter/sverige/alkohol-viktig-svensk-eu-fraga-1.906826

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar