tisdag 7 juli 2009

Michael Jacksons osmakliga begravning

I morgon begravs Michael Jackson och fansen köar och biljetterna kostar upp till en miljon kr. Hela spektaklet sedan han avled för någon vecka sedan har gått över alla proportioner för en föredetting som de senaste åren mest har synts i pedofilsammanhang än i några som helst musikaliska aktiviteter. Hela cirkusen runt begravningen vårdnadstvister och hans familj är bara för mycket och det känns som att det hela är ett stort marknadsföringsjippo.

Ok han var en superstjärna av det slag som i dessa fildelar och internettider aldrig mer kommer att få sådana proportioner vilket jag bara ser som positivt. Idag kan inte en artist tjäna lika mycket pengar bara på skivförsäljning utan artisten måste jobba för pengarna på konserter istället. Youtube har slagit sönder MTV och en artist kan inte tvingas på folk den vägen längre utan alla kan välja idag på ett sätt som var omöjligt på 80-talet. En ny Michael Jackson idag skulle aldrig slå igenom och bli den totala massmediala cirkusen som då.

Men att säga att den superkommersiella Michael Jackson som inte gjorde något eget utan bara följde den mest säljande trenden för tillfället skulle vara något som skall vara den största stjärnan genom tiderna är nog att ta i alldeles för mycket. Den musik han gjorde var varken nyskapande eller banbrytande utan som vilket dussindisco som helst. Musiken var ju inte ens bra.

Att hans familj har den dåliga smaken att göra begravningen till ett jippo istället för en stilla begravning bland anhöriga utan kommersiella inslag är bland det värsta jag sett och de fans som betalar de här priserna borde sinnesundersökas.

Vila i frid Michael och var glad att du slipper se eländet.


http://www.dn.se/kultur-noje/musik/michael-jackson-begravs-i-los-angeles-1.905820
http://www.svd.se/kulturnoje/michaeljackson/artikel_3169905.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/michaeljackson/article5479125.ab

2 kommentarer:

  1. Du har nog missförstått en del. M J var banbrytande i sin musik, innan det han gjorde med Off the Wall och Thriller existerade inte sådan musik (om du kan får du gärna länka till någon musik som liknar tex Rock With You, som kom innan). Och den absolut största delen av sin förmögenhet fick han genom business och inte genom skivförsäljning, konserter eller dylikt.

    Jag är ingen M J expert, det är garranterat inte du heller

    J

    SvaraRadera
  2. Håller med er om att han visst var banbrytande, det borde alla musikintresserade veta.
    Samtidigt håller jag oxå med om att hans död är ett media skämt och respektlöst mot honom.
    Som sagt: Vila i frid och var glad att du inte behöver se eländet.

    SvaraRadera