söndag 5 juli 2009

Hårdare lagar hjälper

Ser i dagens reportage om Rosengård hur lugnet har återställts efter en massiv polisinsats. En sådan insats som de ute på landsbyggden bara kan drömma om. Jag har några enkla förslag om hur det går att stävja problemen i Rosengård och övriga problemområden på lite sikt.

1. Börja tillämpa föräldrabalkens paragraf om föräldraansvar. Dvs att barn och tonåringar inte kan vara ute och ränna på nätterna utan målsmans sällskap. Att sätta en gräns vid kl 10 där 15-åringar inte får vara ute själva och härja. Polisen skall då omedelbart omhänderta denna person och köra hem den till hemmet och en förklaring av föräldern skall avkrävas. Upprepas detta skall de sociala myndigheterna kopplas in och i slutändan skall ungdomen tvångsomhändertas. Det lär lugna ner situationen med vandaliseringar radikalt på alla orter.

2. Föräldrarna skall bli betalningsskyldiga för de skador som ungdomarna ställer till med. Det kommer göra att föräldrar får ta ett större ansvar för sina barn.

3. Klassa attacker på brandmän och ambulanspersonal som terroristbrott. Det skärper upp straffskalorna rejält och gör att folk kanske tänker sig för lite innan stenen kastas om det innebär 4-10 år i fängelse.

4. Ge hyresvärden och socialen rätt och en skyldighet att vräka folk och tvångsförflytta dem till andra områden om de begår skadegörelse och stör övriga hyresgäster.

5. Allmän straffskärpning för gängbrottslighet helst ett 1.2.3 system enligt amerikansk modell vilket gör att den som begår ett brott tredje gången automatiskt skall få maxstraffet. Att det sker i gäng skall betraktas som en försvårande omständighet (T ex mordbrand blir då straffet livstid).

6. Automatisk utvisning för utländska medborgare som begår brott som ger fängelse borde också rensa ur en hel del då jag anser att varje land får ta hand om sina egna brottslingar. Jag vet att en del anser detta rasistiskt men jag anser att de utlänningar som begår brott saboterar så mycket för den stora majoriteten invandrare som är hederliga hårt arbetande människor att det snarare borde betraktas som en anti-rasistisk lag.

7. Ge brandmän och andra myndighetspersoner rätt att försvara sig med hjälp av brandslangen eller liknande så kanske det inte är lika roligt att kasta sten.

Dessa hårda åtgärder kombinerat med bättre skolundervisning och en bättre arbetsmarknad borde lösa situationen i slutändan.


http://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-jobbar-treskift-for-att-halla-lugnt-i-rosengard-1.905412

4 kommentarer:

  1. trist att behövs men somliga fattar inte bättre..

    SvaraRadera
  2. Det kan vara en idé att skicka med en eller ett par kameramän vid varje brandkårsuttryckning i rosengård för att säkra bevis. De verkar vara ett gäng insmickrande ögontjänare hela bunten eftersom stenarna kastas när uppmärksamheten är riktad åt annat håll.

    I övrigt är det bara nolltolerans som gäller. Det får vara nog med skuldbeläggning av offren nu.

    SvaraRadera
  3. Håller med om en del, även om jag tycker #7 är ogenomtänkt, märks att du blev mer och mer förbannad under tiden du skrev. Alla personer har rätt till självförsvar med de medel man anser situationen kräver, varpå ibland juridisk utredning av ens bedömning följer. Således har brandmännen egentligen "rätt" att vända slangen mot angripare. Däremot tror jag att "uppmuntrande" till sådana motangrepp lätt kan trappas upp till gränsfall till övervåld, vilket snabbt kan få situationen att eskalera. I en stadsdel som Herrgården är det tätt med kriminella, farliga personer, i synnerhet unga människor med sämre förmåga till konsekvenstänkande. Det som börjar som en enkel avhysning kan leda till ren lynchning av obeväpnade brandmän. Ett bättre alternativ torde vara poliseskort vid särskilda larm eller som Karl skriver, någon form av övervakning.

    SvaraRadera
  4. Ja det är klart att brandmän och andra hjälpande myndigeter inte skall hålla på med våldsutövning som är polisens sak att göra. De skall självklart inte gå längre än vad normalt nödvärn kräver.
    När det gäller de övriga åtgärderna så är det självklart att den vanliga rättssäkerheten skall gälla men det kanske går att utvidga lagen om skyddande av brottsling till att gälla gäng som skyddar stenkastare.

    SvaraRadera