onsdag 22 juli 2009

Arnold for president

Trots att jag är en förkämpe för mer direktdemokrati och hårdare straff som medel för att bekämpa kriminalitet tycker jag att Kalifornien är ett avskräckande exempel för just det.

Kaliforniens ekonomiska kris har en stor del i de folkomröstningar som hållits om att införa en rad sociala förmåner som i och för sig är bra och behjärtansvärda som t ex fri skolmat för fattiga. Problemet är att dagen efter införandet av en kostsam reform har haft en ny folkomröstning om att ta bort skatten som finansierar reformen och helt plötsligt måste delstaten bedriva en massa kostsamma projekt samtidigt som finansieringen via skattevägen har röstats bort. Få den ekvationen att gå ihop.

Det amerikanska 1 2 3 systemet inom straffrätten som drivits till sin totala konsekvens just i Kalifornien har haft som positiv effekt att kriminaliteten har minskat till en för samhället acceptabel nivå och de flesta ställen som var rena krigszoner på 80-talet är idag normala områden (några krigszoner återstår dock i LA). Problemet är att med systemet har dessutom en hel rad småkrimminella som rattfyllon, snattare och hashrökare låsts in på 25 år till livstid. En hel del får oproportionerliga straff för småsaker och som i sig inte utgör någon fara för samhället. När det gäller den grövre brottsligheten anser jag att Sverige och Europa har en hel del att ta efter från USA.

The Governator i Kalifornien Arnold Schwarzenegger har en hel del att ta itu med. En första åtgärd som kommer att väcka ramaskri är att skicka hem 27000 fångar för att spara pengar. Alla dessa tillhör kategorin av småkrimminella och är inte mördare eller grova brottslingar. Dessa småkrimminella gör nog mer nytta ute i samhället somarbetskraft är att vara inlåsta och kosta pengar istället. En hel del är dessutom så gamla att de inte kan begå brott längre.

Problemet med reformer och skatter är svårare men ensak som borde införas direkt är att folkomröstningar måste gälla hela frågan om reform och finansiering kan tyckas enkelt men verkar väldigt svårt just i Kalifornien.

Arnold sitter bara ett år till innan han måste avgå och om han lyckas ro detta i hamn kommer han att bli historisk i Kalifornisk politik. Arnold får ju inte bli president i USA pga konstitutionella skäl vilket är tragiskt för USA.

Jag har ett förslag att Arnold borde åka hem till Österrike och bli president istället (med tanke vilka tidigare presidenter de har haft blir Arnold ett väldigt lyft). Efter det borde han satsa på att bli president i EU alternativt EU-kommissionens ordförande. Det borde verkligen bli ett lyft för Europa och jag tror att om vi skulle få rösta i EU om saken skulle han vinna direkt med tanke på hur motkandidaterna ser ut. (Barroso, Blair, Bildt, Prodi) Då vi kanske äntligen får lite vettig ledning här i Europa.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3236439.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/schwarzenegger-friar-fangar-1.915953
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5544070.ab

2 kommentarer:

  1. Problemet med Kaliforniens direktdemokrati är att valdeltagandet är försvinnande lågt, vanligtvis under 25%. Det betyder att i varje omröstning är det bara de verkligt engagerade som röstar. Och i en omröstning om utgifter (t ex gratis skolmat) är det förstås de utgiftsengagerade som röstar och i en omröstning om inkomster (t ex nya skatter) är det de inkomstengagerade som deltar. Resultatet blir högre utgifter och lägre inkomster.

    En lösning är som du säger att koppla varje omröstning om utgifter till en inkomst. Men i praktiken är det inte så lätt. Att rösta för gratis skolmat och en tiondels procent högre skatt är visserligen lätt. Men vem bestämmer att just högre skatt är det bästa sättet att skaffa resurser på? Varför inte sänka lärarlönerna istället? Kort sagt blir det väldigt komplext.

    Istället föreslår jag att man använder sig av representativ direktdemokrati. Det innebär att i varje fråga där medborgarna kan rösta själva kan de också låta ett parti rösta åt dem. Så om de inte röstar själva så röstar partiet de valt i deras ställe. Detta gör att valdeltagandet aldrig sjunker särskilt lågt. De som inte röstar själva blir ändå representerade via sina politiker.

    Idén om representativ direktdemokrati har förstås betydligt större relevans än bara i Kalifornien. I Sverige finns det ett parti som heter Direktdemokraterna (www.direktdemokraterna.se) som förespråkar just representativ direktdemokrati. Om du är intresserad av ämnet föreslår jag att du tar kontakt med dem.

    SvaraRadera
  2. Ja det verkar som en intressant idé.
    Tack för tipset.

    SvaraRadera