måndag 20 juli 2009

Hysterin värre än sjukdomen

Ja nu har den nya digerdöden slagit till igen. En svensk är sjuk i influensa. Det är tragiskt för den personen men de samhälliga konsekvenserna lär väl knappast bli förödande. Enligt tidningarna drabbas 3-5 promille av komplikationer medans resten tillfrisknar snabbt. Jag undrar hur många promille som får komplikationer av den vanliga influensan som kommer varje år? Säkert fler!

Debatten rasar om vem som skall betala för en massvaccinering men om det skall slösas skattepengar känns det ganska oväsentligt om det går via landstingsskatten eller statsskatten det skall lik förbannat slösas med våra pengar. Vaccinet som i praktiken är verkningslöst och inte godkänt för användning för de riskgrupper som normalt drabbas av influensan känns ju verkligen som ett onödigt placebo.

Jag tror att det bästa botemedlet är att äta en massa fläsk och därifrån erhålla immunitet (motbevisa att det inte hjälper lika bra som något annat).

Dessutom bör folk sluta oroa sig så mycket det finns betydligt värre sjukdomar som dödar fler som t ex cancer. Det bör sägas att fortfarande omkommer det fler i trafiken per dag än vad som kommer att dö i influensan totalt sett.

PS
Döp om influensan till något annat namn som inte drabbar stackars små söta grisar för de är de verkliga offren i den här historien. Förslagsvis till "galna människoflunsan".
DS


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3227985.svd
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-ska-svenskarna-vaccineras-1.911811
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5538385.ab

4 kommentarer:

  1. 3000 dör varje år i influensa i Sverige enligt wikipedia, och enligt WHO så har 4 dött i Europa och 10000 (ungefär) smittats i den nya influensan så 4 promille verkar vara en grov överdrift utan 0.4 promille är det än så länge (ja, i Europa då. Mexico, Argentina och Usa har högre rapporterad dödlighet av någon anledning).

    SvaraRadera
  2. Men det man oroar sig för är inte influensan i sig, utan smittas typ 1 miljard personer av den så är risken riktigt stor att sjukdomen muteras och blir väldigt, väldigt dödlig. Muteras till exempel svininfluensan tillsammans med vanliga influensan blir dödligheten förmodligen runt 60-70%, då tror jag inte många klagar på hysteri längre...

    SvaraRadera
  3. @anonym: Ok, så varför alla andra överdrifter och trams om influensan om det är en eventuell mutation man är orolig över, låter inte ditt scenario också som överdrifter och trams i linje med alla andra överdrifter i ämnet? Om man inte har varit saklig om något annat i epidemin, varför skulle just den detaljen vara rimlig?

    Det har hänt en gång för hundra år sedan (ok det var inga 60-70% naturligtvis som dog då heller utan runt 1% av de insjuknade dog i USA då enligt wiki), men nu ska det hända igen? Varför det? Och kan man inte spara panikrubrikerna till en dag då det brinner istället? Och finns det inte några tusen andra sjukdommar som också kan mutera vilken dag som helst?

    SvaraRadera
  4. Äntligen någon som tycker detta ämne är hysteriskt upphåsat. Mhh Johan Krya på er.

    SvaraRadera