måndag 13 juli 2009

Lägg ner försvaret

Återigen har det svenska försvaret spenderat enorma summor av våra skattepengar på nått som inte fungerar. Vårt försvar som kostar 40 miljarder per år och inte kan leverera ett vettigt skydd för vårt land. Finland betalar halva den summan och får ut ett försvar för både skydd av landet och internationella insatser. Försvarets huvuduppgift är att värna Sveriges säkerhet till lands och till sjöss och om resurser finns och det är lämpligt delta i internationella insatser som de i Afghanistan Somalia Tchad eller ex-Jugoslavien. I dagsläget klaras de internationella insatserna mer på bekostnad av vårt territoriella försvar och god vilja än effektivitet Vårt inhemska försvar består mest av en massa övertaliga officerare som kostar en massa pengar utan soldater som behålls pga LAS. Vår försvarspolitik har mer baserats på regionalpolitik i norrlands inland än ett vettigt kustförsvar mot den ende tänkbara fiende vi har i vårt närområde dvs Ryssland. Värnplikten är i princip avskaffad men ändå behålls chimären som tvingar folk in i lumpen.

Mitt förslag är att lägga ner hela försvarsmakten och helt enkelt börja om från början. Alla övertaliga officerare skall sparkas och endast behålla de som behövs på kontrakt ungefär som det brittiska systemet där alla som inte når en viss grad före en viss ålder får lämna armén. Försvaret skall förbjudas att ta regionalpolitiska hänsyn utan får bara ta strategiska hänsyn vid regementsplaceringar och nedläggningar. Uppdraget skall förtydligas att försvaret skall skydda våra gränser. Försvaret kan integreras med kustbevakningen och fjällrädningen samt tullen för att i fredstid skydda våra gränser och använda resurser som helikoptrar och liknande för civila räddningsoperationer och polisiära insatser. Värnplikten skall i fredstid slutgiltigen avskaffas och försvaret skall bestå av kontraktsanställda som under kortare tid tjänstgör i de internationella insatserna. Idiotprojekt som JAS och liknande är synder vi får dras med men de kanske kan mildras lite. Det borde på sikt kunna halvera budgeten och vi får pengar över till mer angelägna insatser i världen och hemma.


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3195417.svd

2 kommentarer:

  1. Sara och Pete21/1/10 11:49 em

    Varför ska vi ha marinbasen överhuvudtaget? De gör absolut ingen nytta och kostar bara massa pengar i onödan. Jag har fått höra av en som jobbar där att sjöofficerarna bara går omkring på ormådet och äter mazariner eller slöar rent allmänt. Bättre att lägga pengarna på skola vård och omsorg och inte såna där låtsas-jobb inom ett försvar som ändå inte kan försvara Sverige det minsta.Lägg ner flottan ! Den gör ingen som helst nytta i samhället.

    SvaraRadera
  2. Man kan åtminstone lägga ner flottan. Den behövs verkligen inte och kan ändå inte försvara oss vid ett angrepp. Totalt lönlös och den kan inte heller användas som insatsstyrka i orosdrabbade länder eftersom inbördeskrig sällan, väldigt sällan sker ute till havs =)

    SvaraRadera