torsdag 17 september 2009

200 år som delat rike

I dag för 200 år sedan slöts freden i Fredrikshamn och Ryssland tog Finland. Finland som 1917 bröt sig ur det Ryssland som slets itu av revolutionen. Sedan dess har de båda halvorna levt sida vid sida i både med och motgång. Det har aldrig varit tal om någon återförening av de båda länderna och viljan för det finns knappast heller. Sverige som efter förlusten av Finland blev ett rike i princip utan minoriteter och kunde därför satsa på ett nationsbygge utan större interna konflikter och en mer nordisk identitet tillsammans med Norge och Danmark. Sverige hamnade också på sidan av de stora europeiska konflikterna och har inte varit indraget i krig sedan 1814. Finland hamnade i det multinationella Ryssland och kunde därigenom bygga upp en särskild finsk identitet både bland landets svensktalande befolkning och finnarna. Finland slapp också för ett århundrade vara front mellan Sverige och Ryssland som under 16-1700-talen förött landet. Under 1900-talet drabbade Finland hårt av närheten till Sovjetunionen under andra världskriget och Kalla kriget. Landet har dock trots allt utvecklats väl och är idag en av världens rikaste länder och utgör tillsammans med Sverige och Danmark en stabil partner inom det nordiska blocket i EU.

Att förutse hur länderna hade utvecklat sig om stor-Sverige bestått är naturligtvis omöjligt att gissa men några saker hade nog varit annorlunda. Landet hade haft en stor finsk minoritet som hade blivit besvärlig att hantera som alla multinationella stater erfarit. Landet hade inte kunnat hålla sig utanför de stora konflikterna i resten av Europa och hade garanterat varit i krig med Ryssland ett par gånger till. Ryssland hade inte accepterat att gränsen gick så nära st. Petersburg osv. En större stat hade också inneburit fördelar som en större hemmamarknad när industrialiseringen kom igång och större arbetsmarknad.

Jag tror nog att det bästa var den delning som skedde var det bästa för båda i det långa loppet och att vi snarare bör arbeta för en större integration mellan staterna i hela området än att slå ihop gamla historiska enheter. Det största misstaget i så fall var väl att upplösa Kalmarunionen 1523 utan att istället skapat ett nordiskt enhetsrike redan då.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/200-ar-sedan-sverige-och-finland-skildes-1.954292
http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/artikel_3533497.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar