måndag 17 augusti 2009

Kriget fortsätter i Kaukasus

Dagen bombattentat i Ingusjien är det värsta på länge minst 16 människor befaras ha omkommit. Attacken är även en attack på den ryska ledningens påstående att kriget är över och att läget stabiliserats. Det är bara två månader sedan Ingusjiens president Jevkurov utsattes för ett sprängattentat. Läget i Tjetjenien har lugnat ner sig efter att Kadyrovs terrrorregim tagit över och den ryska armén i princip har utrotat tjetjenerna. Kriget har nu spridit sig till grannrepublikerna i Kaukasus. I år har mer än 30 poliser dödats i olika attentat i bara i Dagestan. Det finns också en potentiell spridningsrisk över världen då islamisterna i området radikaliseras allt mer.

Orsakerna till de ständiga konflikterna i området är många och komplicerade. Det finns många orsaker till de små folkens hat mot Ryssland och ryssar. De enorma deportationerna 1944 är en sådan då de flesta deporterades till Centralasien i ett försök att utrota tjetjenier, ingusjier, kabardiner, karachajer osv. Ryssland har också totalt misslyckats med att integrera de här republikerna med resten av landet och få igång någon som helst ekonomisk utveckling i området. Kaukasus är det fattigaste och mest underutvecklade området i hela f.d.Sovjetunionen. Krigen är naturligtvis en orsak till detta men Rysslands taktik har under hela tiden varit att militärt krossa alla självständighetssträvanden och när det inte fungerat utrota de folkslag som kämpat emot. Det har fått till följd att den lokala nationalismen ersatts med fundamentalistisk islamism som är betydligt farligare för både Ryssland och omvärlden. En tredjedel av Rysslands befolkning är muslimer (de flesta utanför Kaukasus t ex. i Tatarstan) som känner sig allt mer marginaliserade och kan dras till extremism.

Det finns inga enkla lösningar på problemen i Kaukasus men det ohyggliga mördandet från alla sidor måste upphöra och krigsförbrytare framförallt på den ryska sidan måste ställas inför rätta annars kommer det aldrig bli lugnt i området.



http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3365145.svd

http://www.dn.se/nyheter/varlden/bombdad-mot-rysk-polisstation-1.932156

http://www.tjetjenien.org/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar