onsdag 19 augusti 2009

Byt ut FN istället

Det kommer kraftig kritik mot FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon som främst går ut på att han inte syns och inte fungerar i arbetet. Det verkar som att han inte kommer att få stöd för en andra mandatperiod heller. Det var detsamma som gällde när Boutros Boutros Ghali inte blev omvald av USA 1996. Kofi Annan som har ett gott rykte som FN:s ledare har vissa konstigheter under sin karriär. Det gäller främst korruptionsanklagelser under olja mot mat programmet som riktade sig mot Irak.

Hela FN systemet visar hur svag en generalsekreterare är och att organisationen inte fungerar något vidare i dagens värld. Det är kanske dags att skrota FN och organisera en helt ny världsorganisation från början. Till att börja med borde de regionala organisationerna som EU AU ASEAN osv ha en plats i en världsorganisationen. Vetorätten organiseras om så att varje världsdel har vetorätt och inget enskilt land har det. Ledningen för organisationen borde kanske inte ledas av en generalsekreterare utan av ett kollegialt ledarskap vilket gör personfixeringen mindre. Organisationen i sig kanske inte skall ta över och styra områden som skett i Kosovo utan låta de regionala organisationerna ta det ansvaret.

Att reformera FN eller börja om från början är nog inte realistiskt inom överskådlig tid men en diskussion hur det internationella samarbetet kan förbättras måste inledas för att en förändring skall ske någon gång.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/norsk-diplomat-fn-chefen-duger-inte-1.933575
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3374887.svd

1 kommentar:

  1. Väl så viktigt är det att det blir en organization som består av demokratier. FN har sedan länge kidnappats av diverse mer eller mindre totalitära regimer och det sätter sina spår – FNs kommision t.ex. för Mänskliga Rättigheter är ett skämt sedan länge.

    / KM

    SvaraRadera