lördag 15 augusti 2009

Årsdagen av det brittiska imperiets fall

Idag är det 62 år sedan Storbritannien lämnade sitt indiska imperium och Indien och Pakistan blev självständiga stater. De händelser som hände efter att britterna lämnat var de enorma folkomflyttningar och det folkmord på både hinduer och muslimer som följde. Det krig som bröt ut i samband med detta är en av de största tragedierna som har hänt på den indiska subkontinentens historia. Pakistan delades i sin tur 1971 när Bangladesh bröt sig ur. Tre krig har utkämpats mellan Indien och Pakistan främst om Kashmir

Indiens utveckling som eget land har fått en stark demokrati och på senare år en stark ekonomisk utveckling som lyft många människor ur fattigdom och armod. Landet har då och då skakats av våldsamma sammandrabbningar mellan olika etniska och religiösa grupper men i stort har landet ändå fungerat.

Pakistan har däremot mest upplevt olika militärregimer som avlöst varandra med vissa demokratiska avbrott av riktigt korrumperade ledare. Landet har drabbats hårt av den ökade islamismen som trängt in från Afghanistan och landet står idag för den avgörande striden om det överhuvudtaget skall överleva eller om landet skall bryta ihop fullständigt.

Det stora problemet är att båda staterna är kärnvapenmakter och ett lokalt krig kan idag få alldeles för stora konsekvenser för hela regionen och världen. Den vidare utvecklingen i Pakistan är det viktigaste för hela regionen framför allt att staten består.4

Jag tycker nog att det stora misstaget 1947 var att det Brittiska Indien tilläts att dela upp sig i två delar för den utveckling som kunde ha följt av ett enat land kunde vara så mycket bättre än all den energi som de har lagt ner på att bekämpa varandra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar