onsdag 24 juni 2009

Bombattentat i Bagdad skottlossning i Teheran

Idag exploderade ytterligare en bomb i Bagdad och 70 människor dödades. Samtidigt har polisen och milisen i Teheran öppnat eld gentemot demonstranterna oklart hur många dödade och skadade. Det är inte svårt att dra vissa slutsatser utifrån det.

USA skall inleda bortdragandet av trupper och krigföringen skall skötas av irakierna själva ( och förmodligen med bistånd från privata amerikanska säkerhetsföretag ). Att attacken sker i en av Bagdads shiitiska förorter är egentligen inte så förvånande då det kan kopplas till händelserna i Iran. Det är i nuläget oklart vem som ligger bakom attentatet men att det kan utnyttjas av Iran politiskt för att hävda att de måste skydda shiiterna i Irak och därigenom krossa oppositionen hemmavid. Dessutom ju oroligare det är i Irak desto mer är USA bundet där och kan inte agera i Iran samtidigt.

Händelserna i Teheran som började som en grön revolution mot mullorna har nu urartat fullständigt och liknar allt mer Himmelska fridens torg (Kina) 1989 eller Andizjan (Uzbekistan) 2005 då hundratals demonstranter dödades av militär. Båda dessa diktaturer sitter kvar i orubbat bo. Att följa det röriga maktspelet i Iran är svårt och återigen har den gamla sanningen om att det är den som har störst bössa vinner besannats. Tyvärr tror jag att den sittande regimen som kontrollerar armén och miliserna kommer att gå segrande ur det här. Det enda man kan hoppas på är att de blir så försvagade att de faller senare, men det kinesiska exemplet visar snarare att regimen där stärktes efter 1989.

Det finns mycket som tyder på att ju instabilare läget i Iran är desto mer terrordåd kommer att ske i Irak i Libanon och i Gaza. Det för att avleda omvärldens uppmärksamhet från skjutandet på Teherans gator till terror i andra länder. Att hitta yttre fiender för att skapa inre stabilitet är ett klassiskt knep som i princip alla diktatorer genom historien har använt sig av. Det är nog en delförklaring till att attentaten i Irak kommer att öka den närmaste tiden och jag hoppas inte att vi får se ett nytt Libanonkrig som 2006 eller ett nytt Gazakrig som tidigare i år bara för att mullorna blir allt mer desperata i Teheran.


http://www.dn.se/nyheter/varlden/over-70-doda-i-bagdadbomb-1.897910
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3113167.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3113381.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/teheran-iran-1.897891

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar