tisdag 23 juni 2009

Kriget sprider sig i Kaukasus

Attentatet mot den Ingusjiske presidenten Yunus Bek Jevkurov i går visar återigen de konflikter och spänningar som kommit lite i skymundan för kriget i Tjetjenien. Lokala ledare som har fått makten genom Moskvas stöd har försökt att stärka sin egen ställning genom att krossa all lokal opposition. Den totala ekonomiska kollapsen som området har genomgått sedan Sovjetunionens sammanbrott och knappast blivit bättre av oroligheterna i området har skapat en grogrund för militant islamism att växa sig stark bland unga arbetslösa män.

I Tjetjenien där kriget officiellt har tagit slut genom att i princip att tjetjenierna utrotades har president Kadyrov ett Carte Blanche från Putin att styra som han vill bara det är lugnt i republiken. Det har lett till att Sharia-lagar har införts ( i strid med den ryska grundlagen ) och ett brutalt förföljande av alla oliktänkande har inletts. Förföljandet når långt utanför Tjetjeniens gränser som t ex den officiella orsaken till mordet på Anna Politkovskaja som skylls på Kadyrovs agenter.

I Ingusjien som är den republik som drabbats hårdast av kriget då de fick ta emot merparten av de tjetjenska flyktingarna som republiken inte alls hade några förutsättningar att klara av och av den konflikt om territoriella områden i Nordossetien som ledde till en stor flyktingström därifrån. När Yunus Bek Jevkurov som gammal sovjetisk och rysk krigshjälte ( han ledde den ryska armén som besatte flygplatsen i Pristina Kosovo 1999 före amerikanerna) hoppades många att det skulla bringa lite ordning i Ingusjien. Dessa förhoppningar har inte kunnat infrias utan kaoset och misären är lika stor som tidigare. Ok nu skall det väl sägas att han bara bara styrt Ingusjien i ett halvår och för bedöma resultatet måste det nog gå en längre tid.

Ingusjien som ett agrart underutvecklat och tättbefolkat ( ca 500 000 inv på en yta som Närkes ) land utan större tillgångar har egentligen inga förutsättningar att klara sig som egen stat men det innebär ju inte att det är bättre att tillhöra Ryssland med tanke på den brutala politik som de för i hela Kaukasus regionen.

Konflikterna i området är många och röriga Tjetjenien och Ingusjien har jag redan nämnt men här några av de andra:

Dagestan som i princip har varit i ett tillstånd i anarki sedan Sovjetunionens kollaps förekommer strider mellan islamister och den lokala regeringen inrikesministern mördades i början på juni.

Ossetien nord och syd hamnade i fokus under förra sommaren pga den Ryska invasionen i Georgien.

Abchasien i Georgien som beskyddas av Ryssland.

Nagorno-Karabach som är en omstridd armenisk enklav i Azerbajdzjan som sedan vapenstilleståndet 1994 är en egen armenisk republik men situationen kan förvärras när som helst.

Hur dessa konflikter utvecklas har också med hur situationen i Iran utvecklar sig.




http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3102993.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/attentat-mot-ingusjiens-ledare-1.895697
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article5411964.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar