tisdag 7 april 2009

Transnistrien

Transnistrien är den lilla utbrytarrepublik som ligger på Dnjestriens östra strand i Moldavien. Huvudstaden heter Tiraspol och området har ca 500000 invånare. Det ryskbefolkade området utropade sig som en självständig stat i samband med Sovjetunionens sammanbrott 1991-92 och utkämpade ett kortare krig med Moldavien. Läget blev lugnt i och med att general Lebed och den 14 OSS armén satte stopp för striderna i juli 92. Landet är de facto en egen stat med egna pass lagar flagga valuta frimärken och armé. Moldavien har ingen kontroll över territoriet och kan inte styra där. Transnistrien menar att om Kosovo kunde erkännas borde omvärlden göra det samma med Transnistrien. Spänningen mellan det ryska Transnistrien och det rumänska Moldavien går lite upp och ner men nu är gränserna öppna länderna emellan
Transnistrien domineras av president Smirnoff och hans familj som i princip äger alla viktiga företag och kontrollerar ekonomin i landet. Ekonomin i övrigt domineras av jordbruk och trafficking. Landet är den fattigaste regionen i Europa och har egentligen ingen förmåga att överleva av egen kraft. Landet har också en enorm sovjetnostalgi med röda flaggor och gamla monument som putsas noga. Landet använder till och med den gamla Breznjevkonstitutionen som alla andra sovjetstater avskaffade 1991.
I längden är situationen mellan Transnistrien och Moldavien ohållbar både ekonomiskt och politiskt. Den mest rationella lösningen vore att låta Transnistrien uppgå i Ukraina och Moldavien uppgå i Rumänien men ingen av de berörda parterna är intresserad av en sådan lösning utan Moldavien och Transnistrien vill vara självständiga och Rumänien och Ukraina vill inte ha in områdena med de konflikter och misär som finns där.
Har någon tråkigt kan man gå in på landets hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar