onsdag 8 april 2009

Moldavien

Gatukravallerna i Chişinău fortsätter och blir allt allvarligare. De protesterar mot resultatet av parlamentsvalet i söndags. De styrande kommunisterna fick ca 50 % av rösterna. Det finns en rad motsägelsefulla rapporter om att valfusk och andra oegentligheter förekom medans andra rapporter säger att valen gick rätt till. Demonstranterna har också setts vifta med rumänska flaggor och kräva en återförening med Rumänien som ytterligare har infekterat situationen. Moldavien röstade 1994 nej till en återförening med Rumänien med 90 % av rösterna. Regeringssidan anklagar Rumänien för att ligga bakom kravallerna och har kallat hem ambassadören från Bukarest och utvisat den rumänska ambassadören från Moldavien. President Voronin har kallat kravallerna för ett försök till statskupp.
Grundorsaken för kravallerna skall nog sökas mer på hemmaplan än utomlands. Kravallerna bottnar i ett starkt folkligt missnöje med kommunistpartiet och dess president Voronin. Sedan Moldavien blev självständigt 1991 har ekonomin totalhavererat sedan exporten av vin och andra jordbruksprodukter inom Sovjetunionen upphört. Landet är i särklass Europas fattigaste land i nivå med Nepal och Bangladesh. Oförmågan att lösa konflikten med utbrytarrepubliken Transnistrien och i förlängningen förhållandet med Ryssland har inte bättrat på regimens popularitet. Korruption trafficking och annan kriminalitet dominerar fullständigt över ekonomin. Det beräknas att ca halva befolkningen har utvandrat mer eller mindre frivilligt och arbetar legalt eller illegalt över hela Europa främst inom jordbruk och prostitution.
För att lösa situationen i Moldavien och få ett slut på problemen på lång sikt är det nog EU som får ta ett krafttag att låta landet ingå i marknaden för att kunna sälja sina jordbruksprodukter och kunna lyfta sin ekonomi till åtminstånde rumänsk standard. Landet behöver också bli av med gamla kommunistpolitrucker från makten och helst avkriminalisera hela sin politikerkår och i förlängningen hela sin ekonomi. Landet behöver också hitta en varaktig lösning på konflikten med Transnistrien som alla kan leva med i längden. Tyvärr tror jag att alla dessa problem är övermäktiga för alla inblandade och det kan i längden leda till ett nytt inbördeskrig med stora flyktingvågor in i Europa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar