lördag 12 september 2009

Guantánamofånge borde aldrig ha släppts.

Bara några år efter frisläppandet har den svenske Guantánamofången återigen gripits för terrorism och samröre med talibanrörelsen i Pakistan. Det kanske får den naiva svenska inställningen till att alla fångar i Guantánamo är oskyldiga snälla pojkar. De greps på plats 2001-2002 som stridande och de flesta har en lång lista med brott och terrorism på sitt samvete.

Det stora felet USA gjorde som jag ser det var att de skulle ha antingen klassat dem som krigsfångar enligt Genèvekonventionen vilket hade gjort det möjligt för dem att hålla dem fångna så länge som kriget pågår vilket det gör fortfarande. De fångar som inte skulle uppfylla kraven enligt konventionen skulle klassas som vanliga kriminella och dömas som sådana i domstol. Dessa lösningar hade omvärlden accepterat och USA hade behållit lite av sin goodwill som krigförande part.

Vi kanske dessutom inte behövt få hem Ghezali som nu är gripen igen utan han hade dömts och fått det straff han förtjänar. Jag hoppas att Pakistan nu tar hand om problemet och att vi slipper någon snyftdebatt om hur synd det är om terrorister. I går var det 8 årsdagen av attackerna i New York sedan dess har de angripit London, Madrid, Jakarta och en rad andra platser med tusentals dödsoffer till följd. Det är det kriget handlar om och vi kanske måste vakna i Sverige innan Stockholms tunnelbana står i brand.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/gripandet-av-mehdi-ghezali-bekraftat-1.950854
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3510109.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5780594.ab

11 kommentarer:

  1. Äh, ta hem dom så att dom inte ställer till mer elände i Pakistan och Afghanistan.

    SvaraRadera
  2. S.k. Svensk medborgare.????? Sy in dom på livstid, helst i pakistanskt fängelse. Efter ett par år där kommer dom att be om förflyttning till Guantanamo.

    SvaraRadera
  3. Och du borde inte särstava.

    SvaraRadera
  4. Hej,

    Fan vilket dåligt, felaktigt och tröttsamt inlägg! Det handlar inte på något sätt om att tycka synd respektive inte tycka synd om Gezali, eller någon annan påstod terrorist. Det handlar om att terrorism måste bekämpas med de rättsmedel som är framtagna via de demokratiska processer vilka just är signifikanta för begreppet Demokrati. Om vi inte håller oss till dessa "begränsade" verktyg förlorar vi den demokratiska förankringen.

    "Det stora felet USA gjorde som jag ser det var att de skulle ha antingen klassat dem som krigsfångar enligt Genèvekonventionen vilket hade gjort det möjligt för dem att hålla dem fångna så länge som kriget pågår vilket det gör fortfarande."

    Det stora felet som jag ser att du gör är att inte förstå genevkonventionens lydelse. Att påstå att kriget i Afghanistan fortfarande skulle pågå i sådan bemärkelse att genevkonventionen kan sanktionera möjligheter att hålla krigsfångar utan rättegång är direkt felaktigt. Kriget i Afghanistan är vunnet och någon tydlig motkombatant finns inte sedan länge. Det faktum att man kommer på uttrycket "krig mot terrorismen" betyder inte att man per automatik kan tillämpa genevkonventionens bestämmelser.

    "De fångar som inte skulle uppfylla kraven enligt konventionen skulle klassas som vanliga kriminella och dömas som sådana i domstol."

    Problemet är ju bara att bevisföringen långt ifrån räckte för att kunna styrka att brottsliga gärningar hade begåtts. Någon konkret bevisning mot Gezali lades aldrig fram, av den enkla anledningen att man inte hade någon. Att spärra in en person i över två år utan att lägga fram någon gärningsbeskrivning eller bevis för sådan är ett enormt övergrepp mot de demokratiska grundvärderingarna. Att Sverige manifesterade detta genom att agera på högsta nivå och skicka regeringsplanet var helt rätt.

    Att Gezali nu åter fängslas i detta oroliga område är självklart inte bra och väcker misstankar. Men återigen är det av vikt att hålla den demokratiska kompassen rätt och inte låta sig förledas av icke-demokratiska mer "bekväma" lösningar, vilket denna blogg inbjuder till.

    SvaraRadera
  5. Självklart är det viktigt att hålla sig till de rättsstatliga principerna och döma folk för de gärningar som kan bevisas i öppna rättegångar. Jag anser nog att kriget inte är över och därför är Genevekonventionen tillämplig i detta fall.

    SvaraRadera
  6. Såna som du är också en del av problemet, elda på mera hat och äklig propaganda så kanske kanske din proftsia blir verklighet och du blir salig när du får uppleva tiden därefter. Demokratin finns inte i ditt vokblär.
    vill bar säga en sak till, alla som bär på en Svensk nationalitet är SVESKAR vare sig du vill eller inte !!!

    SvaraRadera
  7. Ska vi börja ifrågosätta vem är "Svensk" och vem icke det?

    SvaraRadera
  8. Håller med "anonym" härovan. Skuldfrågan är en sak, rättsövergreppet en annan. Ingen hade opponerat sig mot att MG hölls i Guantanamo om en demokratisk rättsprocess följts. Problemet var att MG hölls fånge i två år utan att fått se vare sig bevis eller artikulerade misstankar.

    USA och Sverige är två demokratiska länder. I demokratiska länder ska rättsprocesser följas. MG var säkert inte oskyldig men inga rättsliga grunder angavs. Tills dess är han faktiskt "oskyldig". Så fungerar en demokratisk rättsstat. Om vi inte kan värna om dessa grundläggande rättsliga, demokratiska och humanistiska ideer vi har i Sverige, varför över huvud taget ha ett "krig mot terrorism"?

    Sedan blir jag, som indisk-svensk, förbannat trött på alla som ropar att man inte är svensk så fort varianten xx-svensk kommer upp. Väx upp. Svenskar utför olagliga, orättfärdiga handlingar, vare sig de är blåögda, blonda, svarthåriga eller buddhister. Knutbymannen eller pedofilmannen i Thailand blir inte mindre svenska på grund av deras brott.

    SvaraRadera
  9. PS. till min kommentar 12:28:
    Jag hoppas verkligen att den pakistanska polisen samlar bevis mot MG och de två andra, prövar dessa i domstol och fängslar dem. Pakistan och hela den indiska subkontinenten lider av terrorism, långt mer än västvärlden. Vi läser inte så ofta om det i svenska tidningar, tyvärr.

    SvaraRadera
  10. Och nu kommer Fredrik Reinfelt och Mona Sahlin att kräva att Mehdi Ghezali utlämnas till Sverige?

    SvaraRadera
  11. Självklart är alla medborgare i Sverige svenskar även Ghezali med alla rättigheter och skyldigheter som följer av det. Tyvär verkar skyldigheterna av ett medborgarskap alltmer komma i skymundan och det ropas på hjälp av staten i alla lägen som någon grips utomlands.

    Det finns en rad fall de senaste åren som pedofiler och knarklangare grips i Thailand och jag tyckte inte om snyftrapporteringen för några år sedan då en svensk greps efter ett knivdåd i Grekland osv. Befinner någon sig utomlands får denne acceptera vad som gäller där och rätta sig efter det. Det är inte statens skyldighet att få hem folk men det är Sveriges skyldighet att verka för en rättssäker process. Men om man inte vill bli arresterad kanske man inte skall befinna sig i Pakistans krigszon.

    SvaraRadera