torsdag 20 augusti 2009

Stöd insatsen i Afghanistan II valet idag

Dagens val var trots våldsamheterna och de bristfälliga kandidaterna en framgång. Att det krigsplågade afghanska folket fick välja sin högsta ledare utan att bli påtvingade en sådan från talibanerna är ett steg i rätt riktning. Det kommer att krävas ett gigantiskt arbete för att stabilisera situationen men för att humanitära insatser skall fungera måste säkerhetsläget stabiliseras på marken först.

Jag kan inte förstå de debattörer som kallar sig för humanister, feminister och andra som r emot. För de som är emot den svenska insatsen i Afghanistan står på samma sida som mulla Omar och Talibanerna, Usama Bin-Laden och Al-Qaida, för brutalt kvinnoförtryck, för fritt heroin, för sönderfallande stater, för fortsatt krig.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/afghaner-valjer-framtid-1.934473
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3386689.svd

onsdag 19 augusti 2009

Byt ut FN istället

Det kommer kraftig kritik mot FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon som främst går ut på att han inte syns och inte fungerar i arbetet. Det verkar som att han inte kommer att få stöd för en andra mandatperiod heller. Det var detsamma som gällde när Boutros Boutros Ghali inte blev omvald av USA 1996. Kofi Annan som har ett gott rykte som FN:s ledare har vissa konstigheter under sin karriär. Det gäller främst korruptionsanklagelser under olja mot mat programmet som riktade sig mot Irak.

Hela FN systemet visar hur svag en generalsekreterare är och att organisationen inte fungerar något vidare i dagens värld. Det är kanske dags att skrota FN och organisera en helt ny världsorganisation från början. Till att börja med borde de regionala organisationerna som EU AU ASEAN osv ha en plats i en världsorganisationen. Vetorätten organiseras om så att varje världsdel har vetorätt och inget enskilt land har det. Ledningen för organisationen borde kanske inte ledas av en generalsekreterare utan av ett kollegialt ledarskap vilket gör personfixeringen mindre. Organisationen i sig kanske inte skall ta över och styra områden som skett i Kosovo utan låta de regionala organisationerna ta det ansvaret.

Att reformera FN eller börja om från början är nog inte realistiskt inom överskådlig tid men en diskussion hur det internationella samarbetet kan förbättras måste inledas för att en förändring skall ske någon gång.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/norsk-diplomat-fn-chefen-duger-inte-1.933575
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3374887.svd

tisdag 18 augusti 2009

Stöd insatsen i Afghanistan

Det debatteras flitigt om varför Sverige skall delta militärt i Afghanistan och som vanligt kommer ryggmärgsreflexen att allt USA gör är dåligt och då är alla andra bra. Det är helt fel inställning. Det finns mycket att diskutera och kritisera när det gäller USA:s krig mot terrorismen men det är inte det som är frågan här. Den direkta anledningen till omvärldens angrepp på Afghanistan 2001 var att därifrån leddes al-Qaida och attackerna i New York. Samtidigt störtades en av de värsta regimerna som någonsin styrt under mänsklighetens historia. För alla oss som gillar demokrati och mänskliga rättigheter står talibanerna för allt som vi är emot och vi måste stödja Afghanistans folk mot att denna rörelse tar makten igen.

Talibanerna under mulla Omar vars perverterade regim som begick ett folkmord på landets kvinnor, förbjöd musik, förbjöd i stort sett allt, hängde folk i lyktstolpar längs vägarna, kvinnor fick inte jobba utan fick svälta ihjäl istället osv osv. Knarkhandel förbjöds visserligen men så länge det gav pengar till talibanerna och bara utlänningar knarkade var det inga problem. Listan med de brott som begicks var oräknelig. Inte ens röda Khmererna i Kambodja eller Hutumilisen i Rwanda var lika utstuderade.

Jag och många med mig ansåg att den fullständigt vidriga talibanregimen borde ha störtats i internationella insatser långt innan 2001 men så länge talibanerna härjade inne i Afghanistan och upprätthöll ett någorlunda lugn utåt var det ingen som brydde sig.

Det är faktisk den rörelsen som USA med allierade i Afghanistan däribland Sverige som bekämpas. Den demokratiska världen får inte förlora det kriget för om Afghanistan tillåts falla är det Pakistan nästa gång sedan kanske Saudi-Arabien (som i dagsläget har en av världens värsta regimer som också borde störtas) sedan tar det aldrig slut. Vi kan faktiskt se hur striderna i området går på våra egna gator ju bättre det går desto mindre heroin ju sämre det går desto mer heroin.

Sverige och EU är den garanten för att USA inte skall använda vilka metoder som helst i området därför behöver Europa engagera sig mer i Afghanistan och klaga mindre på USA. Det krävs mera bistånd och humanitära insatser till Afghanistan vilket det verkligen krävs men för att kunna distribuera bistånd måste säkerhetsläget på marken förbättras radikalt först. Jag hoppas att omvärlden verkligen inte överger Afghanistan för annars kan vi se katastrofen direkt på våra gator och i våra höghus.


http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3370309.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/raket-mot-kabuls-presidentpalats-1.932808

måndag 17 augusti 2009

Kriget fortsätter i Kaukasus

Dagen bombattentat i Ingusjien är det värsta på länge minst 16 människor befaras ha omkommit. Attacken är även en attack på den ryska ledningens påstående att kriget är över och att läget stabiliserats. Det är bara två månader sedan Ingusjiens president Jevkurov utsattes för ett sprängattentat. Läget i Tjetjenien har lugnat ner sig efter att Kadyrovs terrrorregim tagit över och den ryska armén i princip har utrotat tjetjenerna. Kriget har nu spridit sig till grannrepublikerna i Kaukasus. I år har mer än 30 poliser dödats i olika attentat i bara i Dagestan. Det finns också en potentiell spridningsrisk över världen då islamisterna i området radikaliseras allt mer.

Orsakerna till de ständiga konflikterna i området är många och komplicerade. Det finns många orsaker till de små folkens hat mot Ryssland och ryssar. De enorma deportationerna 1944 är en sådan då de flesta deporterades till Centralasien i ett försök att utrota tjetjenier, ingusjier, kabardiner, karachajer osv. Ryssland har också totalt misslyckats med att integrera de här republikerna med resten av landet och få igång någon som helst ekonomisk utveckling i området. Kaukasus är det fattigaste och mest underutvecklade området i hela f.d.Sovjetunionen. Krigen är naturligtvis en orsak till detta men Rysslands taktik har under hela tiden varit att militärt krossa alla självständighetssträvanden och när det inte fungerat utrota de folkslag som kämpat emot. Det har fått till följd att den lokala nationalismen ersatts med fundamentalistisk islamism som är betydligt farligare för både Ryssland och omvärlden. En tredjedel av Rysslands befolkning är muslimer (de flesta utanför Kaukasus t ex. i Tatarstan) som känner sig allt mer marginaliserade och kan dras till extremism.

Det finns inga enkla lösningar på problemen i Kaukasus men det ohyggliga mördandet från alla sidor måste upphöra och krigsförbrytare framförallt på den ryska sidan måste ställas inför rätta annars kommer det aldrig bli lugnt i området.



http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3365145.svd

http://www.dn.se/nyheter/varlden/bombdad-mot-rysk-polisstation-1.932156

http://www.tjetjenien.org/

lördag 15 augusti 2009

Årsdagen av det brittiska imperiets fall

Idag är det 62 år sedan Storbritannien lämnade sitt indiska imperium och Indien och Pakistan blev självständiga stater. De händelser som hände efter att britterna lämnat var de enorma folkomflyttningar och det folkmord på både hinduer och muslimer som följde. Det krig som bröt ut i samband med detta är en av de största tragedierna som har hänt på den indiska subkontinentens historia. Pakistan delades i sin tur 1971 när Bangladesh bröt sig ur. Tre krig har utkämpats mellan Indien och Pakistan främst om Kashmir

Indiens utveckling som eget land har fått en stark demokrati och på senare år en stark ekonomisk utveckling som lyft många människor ur fattigdom och armod. Landet har då och då skakats av våldsamma sammandrabbningar mellan olika etniska och religiösa grupper men i stort har landet ändå fungerat.

Pakistan har däremot mest upplevt olika militärregimer som avlöst varandra med vissa demokratiska avbrott av riktigt korrumperade ledare. Landet har drabbats hårt av den ökade islamismen som trängt in från Afghanistan och landet står idag för den avgörande striden om det överhuvudtaget skall överleva eller om landet skall bryta ihop fullständigt.

Det stora problemet är att båda staterna är kärnvapenmakter och ett lokalt krig kan idag få alldeles för stora konsekvenser för hela regionen och världen. Den vidare utvecklingen i Pakistan är det viktigaste för hela regionen framför allt att staten består.4

Jag tycker nog att det stora misstaget 1947 var att det Brittiska Indien tilläts att dela upp sig i två delar för den utveckling som kunde ha följt av ett enat land kunde vara så mycket bättre än all den energi som de har lagt ner på att bekämpa varandra.