tisdag 29 september 2009

Serbisk poliseffektivitet

Det känns ju bra att det är den resursstarka effektiva hederliga okorrumperade okomprometterade välutbildade välutrustade välorganiserade handlingskraftiga humana och kompetenta serbiska polisen löser rånet åt den svenska polisen så några av rånarna kan gripas.

Vi kanske borde skicka hela den svenska poliskåren ner till Serbien för utbildning och träning så kanske uppklaringsprocenten för andra brott än cykel lysen ökar dramatiskt. Beatrice Ask kanske skall byta plats med sin serbiska kollega Snezana Malović. Eller varför inte hyra in hela den serbiska poliskåren till Sverige det verkar ju bli billigare och effektivare än att utbilda egna kompetenta poliser.

Skämt åsido måste det vara riktigt pinsamt för den svenska polisen att kollegorna i Belgrad hann före.

http://www.dn.se/sthlm/tva-man-slappta-misstankarna-kvarstar-1.963697
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3581597.svd
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article5870290.ab

söndag 20 september 2009

Kyrkoval! varför det?

Ja då har jag avslutat min insats i valet som rösträknare i Kåbo 4 (Ereiksbergskyrkan). 453 röstande och Moderaterna tillsammans med POSK fick de flesta rösterna. Valdeltagandet var ca 20%.

Många frågar sig varför hålls val till kyrkan över huvudtaget? Kyrkan har ju sin troslära och det skall väl räcka eller varför väljs inte styrelsen på årsmöten som i alla andra föreningar och liknande. Särskilt när valdeltagandet är så lågt att det blir lätt för olika obskyra ytterlighetspartier och liknande att kuppa sig in.

Det finns en mycket viktig anledning varför valen i kyrkan måste finnas kvar. Då kyrkan har skatterätt och tar ut kyrkoskatt på ca 1% av inkomsterna måste det beslutas av en demokratisk vald församling. Upphös kyrkan med valen måste skatterätten dras in och kyrkan får ha sina medlemsavgifter som vilken frivillig organisation som helst.

Att valdeltagandet är lågt är inte bara negativt utan då röstar verkligen de som har satt sig in i frågorna och har ett engagemang i kyrkan. Att vissa kan kuppa sig in vitaliserar snarare demokratin än är ett hot mot den.

Det andra valet folk kan göra och som jag redan har gjort. Det är att lämna kyrkan och inte betala skatt dit utan låta pengarna gå till något annat hedervärt ändamål istället. Tyvärr får man ju inte rösta i valet men jag röstade aldrig när jag var medlem heller.

http://www.dn.se/nyheter/politik/kyrkovalet-1.956679
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3547629.svd

lördag 19 september 2009

Hjälp Iran till demokrati

Återigen samlas tusentals människor i Teheran för att kräva de rättigheter som vi här tar som självklara. Det Iranska prästerskapet försökte få till någon slags stöd-demonstration för palestinierna men oppositionen tog över istället. Den vanlige iranske medborgaren tycker nog att palestinafrågan är ungefär lika intressant som den är i väst. De vill nog hellre att regimen tar itu med problemen på hemmaplan istället för att ägna sig åt stöd till terrororganisationer som Hizbollah och Hamas.

Judehatet i Iran har varit historiskt mycket lågt jämfört med Europa och det enda land i mellanöstern utanför Israel som judar kan leva i relativ trygghet och frihet är just Iran. Solidariteten bland de persiska iranierna för araber som palestinier libaneser irakier osv är historiskt lika med noll. Det har inte blivit bättre sedan det senaste kriget mellan Iran och det arabiska Irak. Motsättningarna mellan sunni och shia spelar också in.

Omvärlden och framförallt västvärlden måste stödja de frihetstörstande och demokratisugna iranierna för att få tillstånd en regimförändring. Iran är det största landet i regionen med 70 miljoner invånare. Ett demokratiserat öppet Iran kan få igång en stark ekonomisk utveckling och bli ett centrum för hela regionen. Landet har en relativt välutbildad befolkning och stora resurser. Iran som har en grund i Persien är en av världens äldsta civilisationer och har ett stort historiskt arv att bygga på. För USA och västvärlden är ett starkt vänligt sinnat Iran en nyckel till att kunna stabilisera situationen både i Irak Afghanistan och Pakistan.

Men det första som måste ske är ett störtande av prästväldet och dess lakejer som Ahmadenijad.


http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3542459.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/nya-jattedemonstrationer-i-iran-1.955518

fredag 18 september 2009

Sverige utred terroristerna!

De spionmisstänkta svenskarna i Pakistan riskerar att utsättas för tortyr och liknande hemskheter. Det är förfärligt att sådant förekommer och skall bekämpas med alla medel. Men det är ingen större hemlighet att det ser ut så i Pakistan och att läget har förvärrats allt efter som konflikten med Talibanerna har eskalerat. Befinner folk sig i Pakistans krigszoner får de helt enkelt finna sig att det inte är helt riskfritt. Pakistanierna är dessutom hjärtligt trötta på de västerländska terrorturister som kommer dit och ställer till ett helvete för lokalbefolkningen och när det sedan hettar till springer och snyftar hos de västerländska staterna (som de bekämpar) att de skall hjälpa dem när det blir för jobbigt. Jag säger bara har man gett sig in i leken får man leken tåla.

Då är ju snarare frågan att vad i helvete de gjorde där. De befann sig i ett område som är stängt för utlänningar de var illegalt i landet de hade 50 000 dollar på fickan de var beväpnade och de flesta var tidigare fängslade för terrorbrott i olika länder. Det skulle få vilken poliskår som helst att fatta misstankar.

Svenska myndigheter har ett rad saker att utreda när och om de kommer tillbaka hit. Var kommer pengarna ifrån? Skattemyndigheten brukar bråka med alla andra medborgare att de ska skatta för varje krona. Kommer de från olika bidrag och bedrägerier i Sverige skall de lagföras för detta här. De skulle även kunna utredas för uppvigling, olovlig kårverksamhet (stödet till Al-Qaida och Talibanerna), spioneri, vapenbrott, barnmisshandel och säkert en rad mindre brott med.

Det lilla barnet skall omedelbart vid ankomsten till Sverige tvångsomhändertas och skyddas från sin familj. Modern är uppenbarligen inte lämplig som förälder ens enligt islam då hon använt barnet som alibi i en krigszon. Mormodern är direkt olämplig då hon bevisligen har uppfostrat minst en terrorist.

Sverige har skickat poliser dit vilket känns om ett riktigt resursslöseri. De hade snarare behövts i våra förorter och arrestera de ungdomar som bränner bilar. Det för att sätta stopp för den nya generationen terrorister som växer upp i våra förorter innan de blir som Ghezali och Kassir.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3538341.svd
http://www.dn.se/nyheter/sverige/extrema-ser-ghezali-som-martyr-1.955401
http://www.dn.se/nyheter/sverige/terrorgripna-kan-slappas-efter-mote-1.954722

torsdag 17 september 2009

200 år som delat rike

I dag för 200 år sedan slöts freden i Fredrikshamn och Ryssland tog Finland. Finland som 1917 bröt sig ur det Ryssland som slets itu av revolutionen. Sedan dess har de båda halvorna levt sida vid sida i både med och motgång. Det har aldrig varit tal om någon återförening av de båda länderna och viljan för det finns knappast heller. Sverige som efter förlusten av Finland blev ett rike i princip utan minoriteter och kunde därför satsa på ett nationsbygge utan större interna konflikter och en mer nordisk identitet tillsammans med Norge och Danmark. Sverige hamnade också på sidan av de stora europeiska konflikterna och har inte varit indraget i krig sedan 1814. Finland hamnade i det multinationella Ryssland och kunde därigenom bygga upp en särskild finsk identitet både bland landets svensktalande befolkning och finnarna. Finland slapp också för ett århundrade vara front mellan Sverige och Ryssland som under 16-1700-talen förött landet. Under 1900-talet drabbade Finland hårt av närheten till Sovjetunionen under andra världskriget och Kalla kriget. Landet har dock trots allt utvecklats väl och är idag en av världens rikaste länder och utgör tillsammans med Sverige och Danmark en stabil partner inom det nordiska blocket i EU.

Att förutse hur länderna hade utvecklat sig om stor-Sverige bestått är naturligtvis omöjligt att gissa men några saker hade nog varit annorlunda. Landet hade haft en stor finsk minoritet som hade blivit besvärlig att hantera som alla multinationella stater erfarit. Landet hade inte kunnat hålla sig utanför de stora konflikterna i resten av Europa och hade garanterat varit i krig med Ryssland ett par gånger till. Ryssland hade inte accepterat att gränsen gick så nära st. Petersburg osv. En större stat hade också inneburit fördelar som en större hemmamarknad när industrialiseringen kom igång och större arbetsmarknad.

Jag tror nog att det bästa var den delning som skedde var det bästa för båda i det långa loppet och att vi snarare bör arbeta för en större integration mellan staterna i hela området än att slå ihop gamla historiska enheter. Det största misstaget i så fall var väl att upplösa Kalmarunionen 1523 utan att istället skapat ett nordiskt enhetsrike redan då.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/200-ar-sedan-sverige-och-finland-skildes-1.954292
http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/artikel_3533497.svd

onsdag 16 september 2009

Bristande EU-demokrati

I en hemlig omröstning i parlamentet har parlamentarikerna valt Barroso att leda EU-kommissionen för ytterligare fem år. Valet var hemligt i bästa sovjetstil för att parlamentarikerna skall slippa stå för sitt val. Jag anser att en vald församling inte skall hålla på med hemliga val för att väljarna skall veta om de som de röstar på sköter sig eller inte.

Det är åter problemet med det demokratiska underskottet i EU. Under valrörelsen till parlamentet drev inte partierna i Sverige vilken kandidat de tänkte stödja och ingen motkandidat till Barroso fanns heller med. Jag anser mer och mer att det är dags att välja kommissionens ordförande i direkta folkliga val och i ett sådant skulle en politruck som Barroso inte ha en chans.

http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/barroso-far-fem-ar-till-som-eu-chef-1.953857
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3530931.svd

tisdag 15 september 2009

Varför frige en krigsförbrytare?

Den förre presidenten för republika Srpska Biljana Plavsić har fått klartecken från Haag att hon kan friges enligt de svenska reglerna för villkorlig frigivning. De brott hon är dömd för saknar motstycke för någon annan som sitter i svenskt fängelse. Krigsbrott och brott mot mänskligheten. Hon var Radovan Karadžić efterträdare som ledare för Bosnienserberna och bar det politiska ansvaret för vad Mladić trupper ställde till med på marken. När hon friges kommer det att väcka ett ramaskri bland alla de som är hennes offer bland bosniaker kroater och serber. Såren från kriget kommer att rivas upp igen med vad allt det innebär. De såren som inte kommer att läkas förrän Mladić grips och döms eller rättegången mot Karadžić inleds.

Det finns alltså en rad olika anledningar varför hon bör få avtjäna hela sitt straff. Sedan kan nog de flesta (till och med i Bosnien) hålla med om att hålla en 80-årig dam inlåst i ett fängelse knappast gynnar varken rättvisa eller allmänna mänskliga rättigheter. Biljana Plavsić är nog mer i behov av åldringsvård än kriminalvård (och om man har följt de senaste årens debatt om åldringsvården verkar nog kriminalvården vara att föredra).



http://www.dn.se/nyheter/sverige/domstol-vill-se-plavsic-slappt-internationella-brottmalsdomstolen-1.952928
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3524317.svd

lördag 12 september 2009

Stoppa bränderna i Uppsala

Jag ser hur Uppsala brinner natt efter natt och som boende här börjar jag bli lite orolig för hur det skall sluta och jag har några förslag till hur våra politiker skall hantera situationen. Jag tycker mest synd om de som får den bil många behöver för att kunna arbeta och försörja sig och sin familj förstörd av dessa element som inte är något annat än terrorister och skall behandlas som sådana. Dags för en massiv polisinsats och nattlig bevakning av parkeringsplatser tills dessa terrorister är gripna är det första steget.

Sedan föreslår jag dessa åtgärder:

1. Börja tillämpa föräldrabalkens paragraf om föräldraansvar. D.v.s. att barn och tonåringar inte kan vara ute och ränna på nätterna utan målsmans sällskap. Att sätta en gräns vid kl 9 där 15-åringar inte får vara ute själva och härja. Polisen skall då omedelbart omhänderta denna person och köra hem den till hemmet och en förklaring av föräldern skall avkrävas. Upprepas detta skall de sociala myndigheterna kopplas in och i slutändan skall ungdomen tvångsomhändertas. Det lär lugna ner situationen med vandaliseringar radikalt.

2. Föräldrarna skall bli betalningsskyldiga för de skador som ungdomarna ställer till med. Det kommer göra att föräldrar får ta ett större ansvar för sina barn.

3. Klassa attacker på brandmän och ambulanspersonal som terroristbrott. Det skärper upp straffskalorna rejält och gör att folk kanske tänker sig för lite innan stenen kastas om det innebär 4-10 år i fängelse.

4. Ge hyresvärden och socialen rätt och en skyldighet att vräka folk och tvångsförflytta dem till andra områden om de begår skadegörelse och stör övriga hyresgäster.

5. Allmän straffskärpning för gängbrottslighet helst ett 1.2.3 system enligt amerikansk modell vilket gör att den som begår ett brott tredje gången automatiskt skall få maxstraffet. Att det sker i gäng skall betraktas som en försvårande omständighet (T ex mordbrand blir då straffet livstid).

6. Automatisk utvisning för utländska medborgare som begår brott som ger fängelse borde också rensa ur en hel del då jag anser att varje land får ta hand om sina egna brottslingar. Jag vet att en del anser detta rasistiskt men jag anser att de utlänningar som begår brott saboterar så mycket för den stora majoriteten invandrare som är hederliga hårt arbetande människor att det snarare borde betraktas som en anti-rasistisk lag.

Dessa hårda åtgärder kombinerat med bättre skolundervisning och en bättre arbetsmarknad borde lösa situationen i slutändan.

http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=77-AV_ID=955010,00.html?from=puff
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3510715.svd
http://www.dn.se/nyheter/sverige/nya-oroligheter-i-uppsala-1.951238

Guantánamofånge borde aldrig ha släppts.

Bara några år efter frisläppandet har den svenske Guantánamofången återigen gripits för terrorism och samröre med talibanrörelsen i Pakistan. Det kanske får den naiva svenska inställningen till att alla fångar i Guantánamo är oskyldiga snälla pojkar. De greps på plats 2001-2002 som stridande och de flesta har en lång lista med brott och terrorism på sitt samvete.

Det stora felet USA gjorde som jag ser det var att de skulle ha antingen klassat dem som krigsfångar enligt Genèvekonventionen vilket hade gjort det möjligt för dem att hålla dem fångna så länge som kriget pågår vilket det gör fortfarande. De fångar som inte skulle uppfylla kraven enligt konventionen skulle klassas som vanliga kriminella och dömas som sådana i domstol. Dessa lösningar hade omvärlden accepterat och USA hade behållit lite av sin goodwill som krigförande part.

Vi kanske dessutom inte behövt få hem Ghezali som nu är gripen igen utan han hade dömts och fått det straff han förtjänar. Jag hoppas att Pakistan nu tar hand om problemet och att vi slipper någon snyftdebatt om hur synd det är om terrorister. I går var det 8 årsdagen av attackerna i New York sedan dess har de angripit London, Madrid, Jakarta och en rad andra platser med tusentals dödsoffer till följd. Det är det kriget handlar om och vi kanske måste vakna i Sverige innan Stockholms tunnelbana står i brand.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/gripandet-av-mehdi-ghezali-bekraftat-1.950854
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3510109.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5780594.ab