fredag 31 juli 2009

Har kapitalism en framtid

Ser att det pågår en utställning på finansmuséet i New York om kapitalismen har en framtid i USA och världen.

Kapitalism medför en rad negativa konsekvenser för människor som klasskillnader, rovdrift på resurser och miljö, brutal utslagning av människor som inte är lönsamma, konjuktursvängningar osv. Det enda problemet är att alla andra alternativ är så mycket värre och leder till folkmord fattigdom och förnedring.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_3285863.svd

tisdag 28 juli 2009

Stoppa vapnen till Chávez och FARC

De svenska vapen som har dykt upp hos FARC-gerillan i Colombia kom tydligen från Venezuela. Det visar hur svårt det är att kontrollera vapnen som exporteras. Vapnen hade sålts innan Chávez kom till makten och då var det tydligen en demokratisk regim som styrde. Nu när Chávez styr som mer eller mindre öppet stödjer den terroriststämplade FARC gerillan för att destabilisera Colombia och öka sitt inflytande i regionen, skickades vapnen vidare dit. Det skulle inte förvåna mig att fler svenska vapen dyker upp hos mer eller mindre suspekta organisationer runt om i Latinamerika via Venezuelas armé.

Det enda är att omedelbart stoppa exporten till Chávez Venezuela och kräva en rejäl internationell reaktion på Venezuelas inblandning i Colombias eviga inbördeskrig. Det lär väl knappast sätta stopp på Chávez äregiriga planer men hans oförtjänta goodwill i Sverige får sig en rejäl törn.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/bofors-beklagar-vapenfynd-hos-farcgerillan-1.919043
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3262311.svd

onsdag 22 juli 2009

Arnold for president

Trots att jag är en förkämpe för mer direktdemokrati och hårdare straff som medel för att bekämpa kriminalitet tycker jag att Kalifornien är ett avskräckande exempel för just det.

Kaliforniens ekonomiska kris har en stor del i de folkomröstningar som hållits om att införa en rad sociala förmåner som i och för sig är bra och behjärtansvärda som t ex fri skolmat för fattiga. Problemet är att dagen efter införandet av en kostsam reform har haft en ny folkomröstning om att ta bort skatten som finansierar reformen och helt plötsligt måste delstaten bedriva en massa kostsamma projekt samtidigt som finansieringen via skattevägen har röstats bort. Få den ekvationen att gå ihop.

Det amerikanska 1 2 3 systemet inom straffrätten som drivits till sin totala konsekvens just i Kalifornien har haft som positiv effekt att kriminaliteten har minskat till en för samhället acceptabel nivå och de flesta ställen som var rena krigszoner på 80-talet är idag normala områden (några krigszoner återstår dock i LA). Problemet är att med systemet har dessutom en hel rad småkrimminella som rattfyllon, snattare och hashrökare låsts in på 25 år till livstid. En hel del får oproportionerliga straff för småsaker och som i sig inte utgör någon fara för samhället. När det gäller den grövre brottsligheten anser jag att Sverige och Europa har en hel del att ta efter från USA.

The Governator i Kalifornien Arnold Schwarzenegger har en hel del att ta itu med. En första åtgärd som kommer att väcka ramaskri är att skicka hem 27000 fångar för att spara pengar. Alla dessa tillhör kategorin av småkrimminella och är inte mördare eller grova brottslingar. Dessa småkrimminella gör nog mer nytta ute i samhället somarbetskraft är att vara inlåsta och kosta pengar istället. En hel del är dessutom så gamla att de inte kan begå brott längre.

Problemet med reformer och skatter är svårare men ensak som borde införas direkt är att folkomröstningar måste gälla hela frågan om reform och finansiering kan tyckas enkelt men verkar väldigt svårt just i Kalifornien.

Arnold sitter bara ett år till innan han måste avgå och om han lyckas ro detta i hamn kommer han att bli historisk i Kalifornisk politik. Arnold får ju inte bli president i USA pga konstitutionella skäl vilket är tragiskt för USA.

Jag har ett förslag att Arnold borde åka hem till Österrike och bli president istället (med tanke vilka tidigare presidenter de har haft blir Arnold ett väldigt lyft). Efter det borde han satsa på att bli president i EU alternativt EU-kommissionens ordförande. Det borde verkligen bli ett lyft för Europa och jag tror att om vi skulle få rösta i EU om saken skulle han vinna direkt med tanke på hur motkandidaterna ser ut. (Barroso, Blair, Bildt, Prodi) Då vi kanske äntligen får lite vettig ledning här i Europa.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3236439.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/schwarzenegger-friar-fangar-1.915953
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5544070.ab

måndag 20 juli 2009

Hysterin värre än sjukdomen

Ja nu har den nya digerdöden slagit till igen. En svensk är sjuk i influensa. Det är tragiskt för den personen men de samhälliga konsekvenserna lär väl knappast bli förödande. Enligt tidningarna drabbas 3-5 promille av komplikationer medans resten tillfrisknar snabbt. Jag undrar hur många promille som får komplikationer av den vanliga influensan som kommer varje år? Säkert fler!

Debatten rasar om vem som skall betala för en massvaccinering men om det skall slösas skattepengar känns det ganska oväsentligt om det går via landstingsskatten eller statsskatten det skall lik förbannat slösas med våra pengar. Vaccinet som i praktiken är verkningslöst och inte godkänt för användning för de riskgrupper som normalt drabbas av influensan känns ju verkligen som ett onödigt placebo.

Jag tror att det bästa botemedlet är att äta en massa fläsk och därifrån erhålla immunitet (motbevisa att det inte hjälper lika bra som något annat).

Dessutom bör folk sluta oroa sig så mycket det finns betydligt värre sjukdomar som dödar fler som t ex cancer. Det bör sägas att fortfarande omkommer det fler i trafiken per dag än vad som kommer att dö i influensan totalt sett.

PS
Döp om influensan till något annat namn som inte drabbar stackars små söta grisar för de är de verkliga offren i den här historien. Förslagsvis till "galna människoflunsan".
DS


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3227985.svd
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-ska-svenskarna-vaccineras-1.911811
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5538385.ab

måndag 13 juli 2009

Lägg ner försvaret

Återigen har det svenska försvaret spenderat enorma summor av våra skattepengar på nått som inte fungerar. Vårt försvar som kostar 40 miljarder per år och inte kan leverera ett vettigt skydd för vårt land. Finland betalar halva den summan och får ut ett försvar för både skydd av landet och internationella insatser. Försvarets huvuduppgift är att värna Sveriges säkerhet till lands och till sjöss och om resurser finns och det är lämpligt delta i internationella insatser som de i Afghanistan Somalia Tchad eller ex-Jugoslavien. I dagsläget klaras de internationella insatserna mer på bekostnad av vårt territoriella försvar och god vilja än effektivitet Vårt inhemska försvar består mest av en massa övertaliga officerare som kostar en massa pengar utan soldater som behålls pga LAS. Vår försvarspolitik har mer baserats på regionalpolitik i norrlands inland än ett vettigt kustförsvar mot den ende tänkbara fiende vi har i vårt närområde dvs Ryssland. Värnplikten är i princip avskaffad men ändå behålls chimären som tvingar folk in i lumpen.

Mitt förslag är att lägga ner hela försvarsmakten och helt enkelt börja om från början. Alla övertaliga officerare skall sparkas och endast behålla de som behövs på kontrakt ungefär som det brittiska systemet där alla som inte når en viss grad före en viss ålder får lämna armén. Försvaret skall förbjudas att ta regionalpolitiska hänsyn utan får bara ta strategiska hänsyn vid regementsplaceringar och nedläggningar. Uppdraget skall förtydligas att försvaret skall skydda våra gränser. Försvaret kan integreras med kustbevakningen och fjällrädningen samt tullen för att i fredstid skydda våra gränser och använda resurser som helikoptrar och liknande för civila räddningsoperationer och polisiära insatser. Värnplikten skall i fredstid slutgiltigen avskaffas och försvaret skall bestå av kontraktsanställda som under kortare tid tjänstgör i de internationella insatserna. Idiotprojekt som JAS och liknande är synder vi får dras med men de kanske kan mildras lite. Det borde på sikt kunna halvera budgeten och vi får pengar över till mer angelägna insatser i världen och hemma.


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3195417.svd

torsdag 9 juli 2009

Upproret fortsätter i Teheran

Årsdagen för studentupproret för tio år sedan gör de Iranska myndigheterna allt för att stoppa. De kommer att lyckas med våld att stoppa demonstrationerna men den senaste månadens händelser visar att det inte går att stoppa revolten. Regimen kan ta till våldsamma medel gentemot oppositionen men varje attack är ett nederlag för regimen och underminerar legitimiteten för regimen.

Det är viktigt för de demokratiska krafterna i Iran att de känner omvärldens stöd och helst att G8 kan fördömma regimen kraftfullt. Det bästa vore att regimen imploderar som de östeuropeiska kommunistregimerna gjorde 1989 men jag fruktar att det kommer bli allt annat än en fredlig kollaps.


http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3182305.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/demonstranter-mottes-med-targas-1.908127

G8 slösar tid på klimatet

När G8 länderna inledde mötet idag tog de återigen en massa meningslösa resolutioner om klimatet. Världen genomlider nu den värsta krisen sedan 30-talet. Demokratin och mänskliga rättigheter är på en bred reträtt i världen som i Kina Iran Ryssland men även här i väst inskränks våra rättigheter i terrorismens namn. Det känns som att G8 har viktigare saker att diskutera än just klimatet som inte leder någonstans än att hitta på nya restriktioner för människors frihet att resa och att åka bil.

Den dagen då politikerna åker gröna transporter till toppmötena istället för jetflyg och limousin då skall jag börja tro på klimathotet.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/g8-ledare-staller-sig-bakom-klimatmal-1.907477
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3175141.svd

tisdag 7 juli 2009

Inför alkoholfrihet i Sverige

Nu när Sverige är EU-ordförande och allt borde det vara dags att ge svenskarna den frihet som finns i resten av Europa när det gäller alkohol. Att motivera systembolag och andra begränsningar som infördes för ca 90-100 år sedan som en reaktion på hur det såg ut då är inte relevant idag. På den tiden såg det ut här som det gör i Ryssland idag men vi har ju utvecklats sedan dess. Jag kan faktiskt inte förstå varför vi som dricker måttligt skall behöva avstå från vår frihet att dricka bara för att vissa har problem med det.

Den spritkultur som finns här uppe i norr med ett hårt helgsupande på sprit har de senaste decennierna blandats ut med mer kontinentalt öl och vindrickande fördelat på alla veckans dagar. Den svenska spritmoralen har trots allt varit att man skall supa skallen av sig på helgerna men i veckorna skall man inte röra alkohol. Veckodrickandet finns främst i storstäder men där är å andra sidan spritsupandet mindre.

Jag föreslår en mer pragmatisk approach till alkoholen. Det viktigaste är att alla inte skall vara nykterister utan att förmås dricka på ett vettigt och civiliserat sätt. Sänk skatten på öl och vin så folk väljer dessa istället för sprit. Sänk skatterna för utskänkning så folk sitter på krogen och dricker under kontrollerade former istället för hemma. Släpp öl och vin försäljningen till vanliga ica och konsum butiker men behåll spriten hos licensierade spritbutiker. Dessa åtgärder borde styra om drickandet från sprit till öl och vin istället. Införselkvoterna är inget problem om skatterna sänks här så prisskillnaden inte blir så stor gentemot andra länder i EU. Det enda som händer med större prisskillnader och mindre kvoter är att pengarna skattefritt hamnar hos olika smugglarmaffior istället för hos svenska handlare och krogar.

Några andra åtgärder för att skydda ungdomar och andra är ett reklamförbud för alkohol liknande det som finns för tobak. Ökad alkoholupplysning i skolan och en mer riktad vårdinsats mot alkoholister borde också minska problemen. Det genom att avdramatisera förhållandet till alkohol.

I slutändan vi kanske kan sluta och bete oss som packade neanderthalare på helgerna och bli vanliga civiliserade människor här uppe i norr som tar en öl eller en drink lite då och då.
SKÅL!

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3171987.svd#articlecomments
http://www.dn.se/nyheter/sverige/alkohol-viktig-svensk-eu-fraga-1.906826

Michael Jacksons osmakliga begravning

I morgon begravs Michael Jackson och fansen köar och biljetterna kostar upp till en miljon kr. Hela spektaklet sedan han avled för någon vecka sedan har gått över alla proportioner för en föredetting som de senaste åren mest har synts i pedofilsammanhang än i några som helst musikaliska aktiviteter. Hela cirkusen runt begravningen vårdnadstvister och hans familj är bara för mycket och det känns som att det hela är ett stort marknadsföringsjippo.

Ok han var en superstjärna av det slag som i dessa fildelar och internettider aldrig mer kommer att få sådana proportioner vilket jag bara ser som positivt. Idag kan inte en artist tjäna lika mycket pengar bara på skivförsäljning utan artisten måste jobba för pengarna på konserter istället. Youtube har slagit sönder MTV och en artist kan inte tvingas på folk den vägen längre utan alla kan välja idag på ett sätt som var omöjligt på 80-talet. En ny Michael Jackson idag skulle aldrig slå igenom och bli den totala massmediala cirkusen som då.

Men att säga att den superkommersiella Michael Jackson som inte gjorde något eget utan bara följde den mest säljande trenden för tillfället skulle vara något som skall vara den största stjärnan genom tiderna är nog att ta i alldeles för mycket. Den musik han gjorde var varken nyskapande eller banbrytande utan som vilket dussindisco som helst. Musiken var ju inte ens bra.

Att hans familj har den dåliga smaken att göra begravningen till ett jippo istället för en stilla begravning bland anhöriga utan kommersiella inslag är bland det värsta jag sett och de fans som betalar de här priserna borde sinnesundersökas.

Vila i frid Michael och var glad att du slipper se eländet.


http://www.dn.se/kultur-noje/musik/michael-jackson-begravs-i-los-angeles-1.905820
http://www.svd.se/kulturnoje/michaeljackson/artikel_3169905.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/michaeljackson/article5479125.ab

måndag 6 juli 2009

Uighurer krossas av kineser

De fruktansvärda händelser som utspelar sig i Sinkiangs huvudstad Ürümqi där ca 160 människor skjutits till döds hittills av kinesisk polis ger ett starkt eko av tidigare händelser i Kina och med vilken brutalitet den kommunistiska regimen har hanterat alla problem. Det är bara några månader sedan liknande händelser utspelades i Tibets huvudstad Lhasa och i år är det 20 år sedan samma sak hände på den himmelska fridens torg i Peking.

Den kinesiska ledningen betraktar alla uigurer som är motståndare till regimen som terrorrister som en del av Al-Qaida. Uigurerna som är ett turkisktalande muslimskt folk betraktas med stor misstänksamhet från kinesisk sida. Sinkiang som har stora naturtillgångar med bl.a. olja gas och olika strategiska mineraler samt dess strategiska läge som transitland från Centralasien och vidare till Europa gör att området är mycket viktigt för Kina. Kina har fört en hårdför kinesiseringspolitik i området och idag utgör Hankineser befolkningsmajoriteten i det officiellt Uiguriska Sinkiang.

Det finns många separatister hos Uigurerna som vill bryta loss Sinkiang från Kina och skapa ett självständigt Öst-Turkestan. Men de flesta vill bara få de rättigheter som de officiellt redan har med att tala sitt eget språk och utöva sin egen kultur och få demokrati som resten av världen gärna vill att de skall ha.

USA och EU har agerat väldigt svagt gentemot den kinesiska regimen för de kränkningar mot mänskliga rättigheter som förekommer över hela Kina och särskilt hårt i minoritetsområdena Sinkiang och Tibet. Tibet har åtminstone Dalai Lama som talesman Uigurerna har ingen. Den demokratiska världen har återigen sålt ut principerna för billiga DVD-spelare och låter regimen i Peking härja på som den vill. Det är kanske något för det svenska EU-ordförandeskapet att ta tag i!






http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5474773.ab
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3166695.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/140-doda-i-kinesiskt-uppror-1.905710

söndag 5 juli 2009

Hårdare lagar hjälper

Ser i dagens reportage om Rosengård hur lugnet har återställts efter en massiv polisinsats. En sådan insats som de ute på landsbyggden bara kan drömma om. Jag har några enkla förslag om hur det går att stävja problemen i Rosengård och övriga problemområden på lite sikt.

1. Börja tillämpa föräldrabalkens paragraf om föräldraansvar. Dvs att barn och tonåringar inte kan vara ute och ränna på nätterna utan målsmans sällskap. Att sätta en gräns vid kl 10 där 15-åringar inte får vara ute själva och härja. Polisen skall då omedelbart omhänderta denna person och köra hem den till hemmet och en förklaring av föräldern skall avkrävas. Upprepas detta skall de sociala myndigheterna kopplas in och i slutändan skall ungdomen tvångsomhändertas. Det lär lugna ner situationen med vandaliseringar radikalt på alla orter.

2. Föräldrarna skall bli betalningsskyldiga för de skador som ungdomarna ställer till med. Det kommer göra att föräldrar får ta ett större ansvar för sina barn.

3. Klassa attacker på brandmän och ambulanspersonal som terroristbrott. Det skärper upp straffskalorna rejält och gör att folk kanske tänker sig för lite innan stenen kastas om det innebär 4-10 år i fängelse.

4. Ge hyresvärden och socialen rätt och en skyldighet att vräka folk och tvångsförflytta dem till andra områden om de begår skadegörelse och stör övriga hyresgäster.

5. Allmän straffskärpning för gängbrottslighet helst ett 1.2.3 system enligt amerikansk modell vilket gör att den som begår ett brott tredje gången automatiskt skall få maxstraffet. Att det sker i gäng skall betraktas som en försvårande omständighet (T ex mordbrand blir då straffet livstid).

6. Automatisk utvisning för utländska medborgare som begår brott som ger fängelse borde också rensa ur en hel del då jag anser att varje land får ta hand om sina egna brottslingar. Jag vet att en del anser detta rasistiskt men jag anser att de utlänningar som begår brott saboterar så mycket för den stora majoriteten invandrare som är hederliga hårt arbetande människor att det snarare borde betraktas som en anti-rasistisk lag.

7. Ge brandmän och andra myndighetspersoner rätt att försvara sig med hjälp av brandslangen eller liknande så kanske det inte är lika roligt att kasta sten.

Dessa hårda åtgärder kombinerat med bättre skolundervisning och en bättre arbetsmarknad borde lösa situationen i slutändan.


http://www.dn.se/nyheter/sverige/polisen-jobbar-treskift-for-att-halla-lugnt-i-rosengard-1.905412

lördag 4 juli 2009

Äntligen vågar HD sätta ner foten

För första gången på länge har högsta domstolen vågat köra över tokfeministerna och fria några män från våldtäktsanklagelser. De sista årens hetsjakt inom sexualbrottsområdet var tvunget att få ett slut och nu har HD slagit fast att det faktiskt måste finnas bevis för att fällas någon. I en rättstat måste det faktiskt finnas bevis för att fälla någon till ansvar för brott och det måste särskilt gälla för sådana grova brott som mord och våldtäkt.

När det gäller alla andra brott finns det i Sverige åtminstone någon form av rättssäkerhet men inte när det gäller sexualmål har det tid efter annan gått att fälla folk på alla möjliga och omöjliga grunder. Att man kan kräva att det skall gälla normala beviskrav i sådana rättegångar beskylls som antifeminism och kvinnohat. Ok det är inte lika illa som det tidiga nittiotalets incest häxjakt där folk blev fällda på alla möjliga märkliga historier som att övergreppen skedde uppe i ett UFO och liknande (personen i fråga fick tio års fängelse för det men blev sedan friad i en resning efter att ha avtjänat 4 år i fängelse - umeåfallet).

De som skall anklagas för en fällande dom i de aktuella fallen är inte HD som skall värna rättssäkerheten utan det är snarare polisen och åklagarna som har gjort undermåliga polisutredningar som inte har räckt till en fällande dom. Det är kanske dags för de myndigheterna att börja göra sitt jobb ordentligt och inte skylla det på HD.

För om man börjar rucka på rättssäkerheten och låsa in alla möjliga för våldtäkt har man inte gett offren upprättelse om det är fel person. För varje oskyldigt dömd går en skyldig våldtäktsman fri och kan upprepa brottet ostraffat. Detta är nått som feministerna borde ta och fundera på.

www.svd.se
www.dn.se
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article5465818.ab